Život

Dvije županije zatvorile su srednje škole zbog korone; isti scenarij razmatra se u još dva dijela Hrvatske

U sve većem broju županija na poboljšanje epidemiološke situacije pokušavaju utjecati premještanjem nastave u virtualni oblik

22.10.2020., Zagreb - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs dolazi na 15. sjednicu Vlade RH u Banske dvore. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Sve srednje škole u Osječko-baranjskoj županiji od danas održavaju nastavu online putem, a od jučer je tako i u Varaždinskoj županiji. Današnji Jutarnji list javlja i kako bi, prema najavama, slična odluka do kraja tjedna trebala biti donesena i u Međimurskoj županiji koja ima najviši postotak zaraženih učenika u Hrvatskoj. O prelasku na online nastavu, doznajemo, razgovara se danas i u Primorsko-goranskoj županiji, no odluka još nije donesena. O tome kako će škole raditi odlučuju škole u dogovoru s osnivačem i lokalnim stožerom civilne zaštite.

U Osječko-baranjskoj županiji krajem prošloga tjedna u školskim su ustanovama imali 213 oboljelih i 1750 učenika i djelatnika u samoizolaciji što je, u odnosu na tjedan ranije (manje od 100 pozitivnih, broj samoizolacija povećao se za oko 1000) značajno povećanje. “Stanje u školama nije alarmantno, ovisi od škole do škole, no da bi pridonijeli boljoj situaciji predložili smo da se do kraja polugodišta nastava u srednjim školama odvija na daljinu, osim praktične nastave strukovnih škola”, kazala je Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Županije.

Varaždinski srednjoškolci od jučer online

Pritom će učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola i dalje pohađati nastavu uživo u školi, a oni od 5. do 8. razreda funkcionirat će po mješovitom, B modelu – od danas su krenuli s nastavom na daljinu iduća dva tjedna, nakon čega će dva tjedna biti u školi. Izuzetak je, javlja Jutarnji, dio osnovnih škola u gradu Osijeku gdje je dio ravnatelja odlučio da će i dalje provoditi nastavu uživo u svim razredima.

Na poboljšanje epidemiološke situacije u Varaždinskoj županiji također pokušavaju utjecati premještanjem nastave u virtualni oblik. Sve njihove srednje škole od jučer su u režimu online nastave naredna dva tjedna, a srednjoškolci bi se u klupe trebali vratiti 7. prosinca. Odluku o prelasku na online nastavu do kraja bi tjedna trebali donijeti i u Međimurskoj županiji, a u Primorsko-goranskoj o tome se još razgovara.

Javni prijevoz kao izvor zaraze

“Nisu škole problem. Problem je javni prijevoz kao izvorište zaraze. Naš je prijedlog dogovoriti s ministarstvom koje ga financira da dio tog novca preusmjere roditeljima kako bi organizirali prijevoz u vlastitom aranžmanu”, pojašnjava za Jutarnji Blaženka Novak, pročelnica za obrazovanje Međimurske županije.

Podaci Ministarstva obrazovanja, koje je prikupio Jutarnji, ukazuju na to da su u Hrvatskoj zaražena ukupno 1702 učenika, tj. njih 0,37 posto. Najviši postotak zaraženih učenika imaju Međimurska (0,72 posto), Varaždinska županija (0,59 posto) te Grad Zagreb (0,56 posto). Pritom 65 posto škola u Hrvatskoj i dalje održava neposrednu nastavu, dok A i C model (neposredna i nastava na daljinu) kombinira 20 posto hrvatskih škola.

Nastavite čitati