Život

Egipatski arheolozi tvrde da su pronašli izgubljeni zlatni grad zakopan u pijesku 3400 godina

Riječ je o najvećem drevnom gradu koji je ikada otkriven u Egiptu; ima četvrti, ulice i sigurnosni sustav

An archaeologist brushes a newly-discovered mummy laid inside a sarcophagus, part of a collection found in burial chambers dating to the Ptolemaic era (323-30 BC) at the necropolis of Tuna el-Gebel in Egypt's southern Minya province, about 340 kilometres south of the capital Cairo, on February 2, 2019. - Egypt's Antiquities Minister said on February 2 that a joint mission from the ministry and Minya University's Archaeological Studies Research Centre found upon a collection of Ptolemaic burial chambers engraved in rock and filled with a large number of mummies of different sizes and genders. The minister added that the newly discovered tombs may be a familial grave for a family from the elite middle class. (Photo by MOHAMED EL-SHAHED / AFP)
FOTO: AFP

Arheolozi su objavili da su otkrili 3400 godina star izgubljeni zlatni grad, poznat kao Aten koji je sagradio Tutankamonov djed, a koji je stoljećima zakopan ispod pijeska. To je najznačajnije otkriće otkako je nađena raskošna grobnica dječaka-faraona otkrivena prije gotovo jednog stoljeća. Drevni faraonski grad sagradio je kralj Amenhotep III koji je vladao oko 1390. godine prije Krista, a kasnije ga je koristio kralj Tutankamon.

Naselje, otkriveno u današnjem južnome gradu Luxoru, najveći je drevni grad koji je ikada otkriven u Egiptu, a ima četvrti, ulice i sigurnosni sustav. Iskapanja su otkrila pekarnice, radionice i grobove životinja i ljudi, uz nakit, lonce i blatne opeke s pečatima faraona Amenhotepa III. Grad je bio okružen visokim cik-cak zidom sa samo jednim ulazom da bi mogli kontrolirati ulaz i izlaz tog zatvorenog područja što je funkcioniralo kao sigurnosni sustav.

Tražili su Tutankamonovu grobnicu i slučajno pronašli ovo nalazište

Tim arheologa pod vodstvom dr. Zahi Hawassa, isprva je krenuo pronaći Tutankamonovu grobnicu, gdje je mladi kralj mumificiran i gdje je primio statusne obrede, ali nabasali su na nešto puno veće. Iskapanja su počela u rujnu 2020. godine i za samo nekoliko tjedana našli su formacije od opeke od blata, navodi se u izjavi.

“Mnoge strane misije tražile su ovaj drevni grad ali ga nisu našle. Arheolozi su sada otkrili dobro očuvani grad sa zidovima i prostorijama ispunjenima alatima koji se koriste u svakodnevnom životu, zajedno uz prstenje, skarabeje, posude od keramike u boji i opeke od blata s faraonovim pečatom” podijelio je Luxor Times na Facebooku.

Bogata nalazišta oko Luxora

Luxor je poznat po najstarijim nalazištima, zajedno sa domom Doline kraljeva. U Luxoru su otkrivene brojne mumije i masivne građevine. Betsy Brian, profesorica egiptologije s John Hopkinsa kazala je da je ovo najznačajnije arheološko otkriće nakon grobnice Tutankamona.

“Otkriće izgubljenog grada ne samo da će nam pružiti rijedak uvid u život starih Egipćana kada je Carstvo bilo najbogatije već će nam pomoći da rasvijetlimo jednu od najvećih misterija u povijesti, zašto su se Ehnaton i Nefertiti preselili u Amarnu, napustivši Tebu koja je 150 godina bila glavni grad.” Kralj je napustio glavni grad, svoje ime i svoju religiju i sagradio grad Akhetaten gdje je vladao zajedno sa suprugom Nefertiti, piše National Geographic.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu