Električar koji je optužen da je ukrao i sakrio 300 Picassovih djela sad tvrdi da mu ih je dala umjetnikova udovica

Gotovo 40 godina je čuvao slike i skice u garaži

ZADNJA IZMJENA: lis. 31, 2016
Foto: AFP

Umirovljeni električar koji je gotovo 40 godina u svojoj garaži čuvao oko 300 djela Pabla Picassa u ponedjeljak je pred francuskim sudom izjavio da je te radove dobio na čuvanje od slikarove udovice Jacqueline Picasso koja ih je navodno htjela sakriti od njegova sina Claudea, javlja AFP.

“Gospođa Jacqueline Picasso imala je problema sa svojim posinkom Claudeom Ruizom-Picassom”, rekao je Pierre Le Guennec, koji je prošle godine osuđen zbog posjedovanja ukradenih predmeta. Sada je iznio novu verziju događaja pred sudom u Aix-en-Provenceu.

Tvrdi da mu je ostavila vreću punu slika

“Nekoliko mjeseci nakon što je Picasso preminuo, u travnju 1973. godine, zatražila je od mene da negdje kod sebe spremim između 15 do 17 vreća za smeće punih umjetničkih djela”, izjavio je sedemdesetogodišnji Le Guennec. Nešto kasnije, Picasso se pojavila kod njega i zatražila da joj vrati umjetnine koje su bile na čuvanju, no jednu vreću mu je ostavila, tvrdi, uz rečenicu “Izvoli, ovo je za tebe”.

Kolekcija čija vrijednost još nije procijenjena uključuje crteže žena i konja, devet vrlo rijetkih kubističkih kolaža iz vremena kada je Picasso radio s francuskim umjetnikom Georgesom Braqueom te neki radovi iz Picassovog plavog razdoblja. Svi ti radovi, koji Picasso nije potpisao, nastali su između 1900. i 1932. godine.

Potpuno nova verzija događaja

Pierre Le Guennec prošle je godine, zajedno sa suprugom, osuđen zbog posjedovanja ukradenih umjetničkih djela. Le Guennec je rekao da je udovica “možda” htjela spriječiti da se djela popišu zbog nasljeđivanja. Priznao je da na prethodnom suđenju nije govorio istinu jer se bojao da će on zajedno sa suprugom biti optužen za krađu”.

LeGuennec koji se zajedno sa suprugom Danielle žali na prijašnju osudu, ranije je u svjedočenju tvrdio da je par te slike dobio između 1971. i 1972. godine, kada je Picasso još uvijek bio živ. Odvjetnik bračnog para Le Guennec, Eric Dupond-Moretti kaže da je za tu novu verziju događaja saznao prije nekoliko dana.

Tvrde da ih je ukrao kad je Picasso bio star i slab

Le Guennec je kazao da mu je Jacqueline, “zbog njegove odanosti”, dala ukupno 271 Picassov rad, točnije 180 crteža i skica te notes s 91 crtežom. Tvrdi i da ih je sklonio u garažu i potpuno zaboravio na njih. Ponovno ih se, kaže, sjetio tek 2009. godine. Odvjetnik Claudea Ruiza-Picassa ljutito tvrdi da je Le Guennecovo svjedočenje “obična laž” te da je riječ o krađi počinjenoj kada je Pablo Picasso već bio vrlo star, a Jacqueline fokusirana na brigu o njemu.

Vlasti su djela oduzeli Le Guennecovima kada su se 2010. godine pokušali uvjeriti u njihovu autentičnost, pokazavši radove Claudeu Ruizu – Picassu, koji predstavlja šest nasljednika velikog Pabla Picassa. Ruiz Picasso odmah je podignuo tužbu. Ako sud odluči da su krivi, bračni par Le Guennec bi mogao dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina i globu od 374 tisuća eura, što je polovica vrijednosti umjetničkih djela.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru