Epidemiolog Kolarić objavio da je preminuo i četvrti štićenik doma za starije u Delnicama

Virus je u dom ušao 22. rujna kada su na testove bile pozitivne tri zaposlenice i jedna korisnica

ZADNJA IZMJENA: ruj 30, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

U Dnevniku Nove TV gostovao je epidemiolog i član znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić koji je otkrio najnoviju informaciju da je u staračkom domu u Delnicama umro i četvrti štićenik.

“Nažalost, u domu u Delnicama do sada nam je preminulo četvero štićenika. To je nova informacija”, rekao je Kolarić. Troje ih je preminulo u posljednja 24 sata.

Sada je 49 zaraženih osoba u domu i 13 u bolnici otkrio je Kolarić. Tvrdi da je 80 posto ljudi asimptomatsko na virus, a iznimke nema među starijom populacijom. Naveo je i kako se domovi za starije ne mogu izolirati.

“Onda bi to svi napravili, samo bi čuvali domove za starije jer su oni tamo najrizičniji. Doklegod imamo zaraženih u ‘svijetu izvan domova’, zaposlenici se kreću tamo, a obično to budu zaposlenici ili posjetitelji, a sada i korisnici domova izlaze van”, objasnio je Kolarić i dodao da se i korisnici mogu zaraziti izvan doma i onda prenijeti virus u dom.

Treba se pridržavati mjera

Virus je u dom ušao 22. rujna kada su na testove bile pozitivne tri zaposlenice i jedna korisnica. Kolarić je rekao da se osobe starije životne dobi, kao najugroženije osobe, pridržavaju svih mjera. No, to bi trebali činiti i svi ostali kako bi zaštitili starije.

Istaknuo je i kako u Zagrebu polovica novozaraženih koronavirusom ne zna gdje se zarazila. No očekuje da bi ove godine situacija s gripom mogla biti bolja. “S obzirom na mjere koje provodimo, situacija bi mogla biti bolja. Ako pogledamo Australiju, koja je prošla zimu, tamo je drastično pao broj oboljelih od gripe jer su mjere koje radimo za koronavirus isto su efikasne i protiv gripe”, zaključio je Kolarić.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program