Život

EU potpisala ugovor s Modernom o kupnji 80 milijuna doza cjepiva

Ovo je šesti ugovor s nekim proizvođačem cjepiva

Employees of the vaccine production company IDT Biologika wear personal protective equipment (PPE) as they work during the visit by German health minister Spahn in Dessau, eastern Germany on November 23, 2020 as the race to develop a Covid-19 vaccine continues. (Photo by Hendrik Schmidt / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Europska komisija danas je odobrila šesti ugovor u kontekstu strategije EU-a za cjepiva, ovoga puta s farmaceutskom kompanijom Moderna.

Tim se ugovorom predviđa početna kupnja 80 milijuna doza u ime svih država članica, uz mogućnost narudžbe još 80 milijuna doza koje će biti dostavljene kad se pokaže da je cjepivo sigurno i učinkovito protiv bolesti COVID-19, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Raznoliki portfelj cjepiva

Današnjim odobrenjem ugovora s Modernom povećava se portfelj cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, uključujući ugovore potpisane s kompanijama AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer i odobreni ugovor s kompanijom CureVac.

“Tim raznolikim portfeljem cjepiva osigurat će se da Europa bude dobro pripremljena za cijepljenje nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima. Države članice cjepivo će moći i donirati zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti u druge europske zemlje”, navode iz Europske komisije.

Šesti ugovor do sada

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je kako joj je zadovoljstvo najaviti ugovor s Modernom o kupnji do 160 milijuna doza njihova budućeg cjepiva. Kaže kako je riječ o šestom ugovoru s nekim proizvođačem cjepiva te da trenutačno rade na još jednome.

“Stvaramo jedan od najširih portfelja cjepiva protiv bolesti COVID-19 u svijetu, u okviru kojega će se Europljanima omogućiti pristup obećavajućim budućim cjepivima koja su trenutačno u razvoju. Sigurno i učinkovito cjepivo može nam pomoći da suzbijemo pandemiju i postupno se vratimo normalnom životu”, rekla je von der Leyen.

‘Važna prekretnica u kontekstu strategije EU za cjepiva’

Moderna je kompanija iz SAD-a koje je među prvima počelo razvijati nove vrste cjepiva na temelju molekula glasničke RNK (mRNA), koje u stanice prenose lipidne nanočestice. Ta se platforma cjepiva razvija već deset godina. U osnovi se te molekule upotrebljavaju kao prijenosnici podataka s pomoću kojih tijelo proizvodi vlastite bjelančevine i postiže trajni imunitet protiv bolesti COVID-19, pojašnjavaju iz Europske komisije.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides kaže da je današnji ugovor s Modernom još jedna važna prekretnica u kontekstu strategije EU-a za cjepiva.

“Drago mi je što smo dosad sklopili šest ugovora o cjepivu, što jasno pokazuje europsku zdravstvenu uniju na djelu. Europska unija ostvaruje konkretne rezultate za građane i priprema teren za buduću suradnju u području zdravlja. Kako bismo se vratili u normalno stanje i svladali pandemiju, sigurno i djelotvorno cjepivo važnije je nego ikad prije. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni”, rekla je Kyriakides.

Kad ga odobre, cjepivo će se brzo distribuirati

Komisija je, kako navode, odluku da podupre to cjepivo donijela na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije i proizvodnog kapaciteta u Europi koji omogućuje opskrbu cijele Unije.

Nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima te nakon što im Europska agencija za lijekove izda odobrenje za njihovo stavljanje u promet, bit će ih potrebno brzo distribuirati i primijeniti u cijeloj Europi. Komisija je 15. listopada utvrdila ključne korake koje države članice moraju poduzeti da budu potpuno spremne za cijepljenje. Među njima je i razvoj nacionalnih strategija cijepljenja.

Nastavite čitati