Život

Potvrdio ministar Beroš: u domu za starije u Splitu desetak korisnika pozitivno je na koronu, traje evakuacija

Virus se navodno pojavio na katu gdje borave polupokretni korisnici Doma

FOTO: N1

U tijeku je evakuacija korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, doznaje N1 u Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. Kako pišu, evakuacija Doma na Križinama, gdje je smješteno 350 korisnika, naređena je jer je desetak osoba pozitivno na koronavirus.

Informaciju o zarazi desetak štićenika Doma koronavirusom potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju i sam ministar zdravstva Vili Beroš.

“Radi se staračkom domu čiji je vlasnik država. Svi oni za koje se utvrdi kako su zaraženi koronavirusom ili koji su bili u kontaktu sa pozitivnim štićenicima doma, bit će izolirani i primljeni u KBC Split. Sve je pod kontrolom epidemiologa i prostor Doma u kojemu se pojavio koronavirus bit će dezinficiran, te će se poduzeti sve potrebne mjere koje se poduzimaju u ovakvim slučajevima. Nažalost dogodilo se u Splitu, ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije”, rekao je Beroš za Slobodnu.

Slobodna nadalje piše kako se virus pojavio na drugom katu Doma, gdje boravi ukupno pedesetak korisnika, a prema neslužbenoj informaciji na tom se katu nalaze polupokretni korisnici. Prvi kat je predviđen za pokretne korisnike, a treći za potpuno nepokretne.

Korisnike sele u KBC Split

Epidemiolozi su na terenu i intenzivno provjeravaju kontakte svih osoba kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusom. Reporter N1 Televizije Hari Kočić javlja kako djelatnici Hitne pomoći u skafanderima čekaju pred Domom. Cijela evakuacija mogla bi potrajati dugo u noć i nastaviti se tijekom sutrašnjeg dana jer se velik broj ljudi mora evakuirati pojedinačno.

Slobodna piše da je u tijeku prijevoz štićenika Doma za starije i nemoćne u splitski KBC na Križinama, a neslužbeno doznaju kako bi u bolnicu moglo biti primljeno pedesetak korisnika Doma.

“Morat ćemo isprazniti cijeli jedan bolnički odjel. Prema informacijama koje ja imam, radi se o 50-tak štićenika Doma. Morat ćemo ih primiti sve u bolnicu, jer se njihov kat u Domu mora upotpunosti očištiti i dezinficirati. Tek, tada ćemo moći, one koji nisu pozitivni na koronavirus vratiti u Dom u Vukovarskoj ulici”, rekao je Slobodnoj prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Još se ne zna tko je unio virus u starački dom. Zbog epidemije koronavirusa Domovi za starije diljem zemlje praktički su “pod ključem” još od ožujka, a zabranjene su i posjete.

Nastavite čitati