Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Fakultetsko vijeće Filozofskog danas je napokon glasalo protiv onog ugovora o suradnji s KBF-om

Održana je izvanredna sjednica na FFZG-u

Filozofski fakultet u Zagrebu
FOTO: Patrik Macek/Pixsell

Danas je održana izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kojoj je izglasana odluka protiv suradnje s Katoličko-bogoslovnim fakultetom, prenosi Srednja.hr. Ugovor, prema kojem su ta dva fakulteta trebala imati zajedničke dvopredmetne studije, sada se nakon gotovo godinu dana pritisaka studenata i nekih profesora FFZG-a, napokon mijenja. Plenum je objavio kako su se 54 fakultetska odjela izjasnila protiv suradnje, njih 19 je bilo za, dok su dva glasa bila nevažeća.

“Održana je izvanredna sjednica jer je dekan obećao da će se o ugovorima raspravljati na posebnoj sjednici na kojoj će to biti jedina točka dnevnog reda. Filozofski je ovime još jednom pokazao da nikada neće pristati na autokraciju i podilaženje uskim interesima privilegiranih elita”, rekla je za Srednja.hr članica Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu Zrinka Breglec te dodala kako je ova odluka Vijeća obvezujuća za sve odsjeke.

Ugovor diskriminira sve koji nisu iste vjeroispovjesti

Studenti i jedan dio profesora s Filozofskog otvoreno su se protivili suradnji s KBF-om, ističući da su ta dva fakulteta nespojiva. Neki su bili posebno ogorčeni jer su smatrali da se tim ugovorom diskriminiraju svi koji nisu iste vjeroispovjesti i da ih on na tržištu rada stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a. Stoga je u travnju održan i plenum studenata na kojem je izglasano protiv suradnje s KBF-om.

A prvi pokušaj suradnje FFZG-a i KBF-a dogodio se 2014. godine kada su tadašnji dekan FFZG-a Damir Boras i dekan KBF-a Tonči Matulić sklopili Ugovor o provedbi zajedničkih preddiplomskih i diplomskih dvopredmetnih studija, no pred ljetni odmor i odlazak Borasa na funkciju rektora u listopadu iste godine, ugovor je samo stavljen pod točku ‘Razno’ te je izglasan na Fakultetskom vijeću FFZG-a.

Smjena dekana Vlatka Previšića

Iduće godine došlo je do izmjene dijela Ugovora o integraciji te je on predstavljen kao dio suradnje kakva već postoji u Bolonjskom sustavu te suradnje kakvu FFZG ima s nekim drugim fakultetima. Uprava FFZG-a je ove godine pripremila sklapanje novog ugovora kojim će studentima teologije s KBF-a biti omogućeno da uz primarni studij na FFZG-u diplomiraju kroatistiku, sociologiju ili bilo koji drugi studij. Sada su studenti nakon višemjesečnih pritisaka uspjeli uvjeriti ostale članove Fakultetskog vijeća FFZG-a u štetnost ugovora.

Plenum FFZG-a je u travnju glasao i za smjenu dekana Vlatka Previšića te prema sjednici, održanoj sredinom lipnja, Fakultetsko vijeće pokreće postupak za njegovo razrješenje koje prema statutu fakulteta traje 60 dana. Informacije o statusu dekana znat će se tek nakon sljedeće redovne sjednice koja će biti održana 14. srpnja ove godine.