Nekad je nužno odabrati stranu

Fermentirana hrana posljednjih je godina hit jer je, kao, dobra za zdravlje. Stručnjakinja sad kaže da nije uvijek

Može izazvati nuspojave i pomoći razmnožavanju bakterija otpornih na antibiotike

Kombucha tea with fruits
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Popularna fermentirajuća hrana i pića mogu imati puno nuspojava i mogu pomoći razmnožavanju na antibiotike otpornih bakterija, upozorava profesorica Manal Mohammed, mikrobiologinja sa sveučilišta Westminster.

Kombucha, kimchi i prirodni jogurti brzo nestaju s polica dućana zahvaljujući tvrdnjama o njihovom korisnom učinku na zdravlje. Smatra se da poboljšavaju probavu, potiču imunološki sustav i pomažu mršavljenju.

Ali puno ljudi ne zna da mogu izazvati simptome nalik alergiji, kaže profesorica Mohammed, u časopisu The Conversation. Simptomi kao teške glavobolje, napuhanost, migrena, osip, proljev, mučnina i povraćanje javljaju se jer hrana bogata probioticima sadrži histamine. Većina ljudi proizvodi enzime koji pomažu da se ta hrana probavi. Ali neki ljudi nemaju dovoljno tih enzima pa se histamini apsorbiraju u krvotok i izazivaju reakcije.

Moguće su infekcije

U rijetkim slučajevima mogu sniziti tlak, izazvati nepravilne otkucaje srca i poremećaje spavanja. Profesorica Mohammed upozorava da stariji ljudi i oni s kompromitiranim imunološkim sustavom, mogu dobiti opasne infekcije konzumiraju li ovu hranu. Spomenula je slučaj pacijenta, dijabetičara, opisan u British Medical Journal, koji je dobio apsces na jetri uzrokovan konzumacijom živih bakterija, probiotika.

Biologinja nadalje upozorava da fermentirajuća hrana koja se kupuje u dućanima može sadržavati na antibiotike otporne bakterije. U komercijalno dostupnim dodacima prehrani nađeni su rezistentni probiotski sojevi što bi moglo značiti otpornost na uobičajene vrste antibiotika kojima se liječe ozbiljne bakterijske infekcije.

Hrana koja napuhuje

Najčešća reakcija na fermentiranu hranu je napuhnutost zbog porasta plinova u crijevima. To se dešava jer probiotici ubijaju štetne bakterije u crijevima. Iako se to smatra dobrim, nekim ljudima ovo nadimanje izaziva bol.

Fermentirajuća hrana, kiseli kupus, balzamični ocat, kiselo tijesto, dobiva svoj okus ili teksturu kroz mikroorganizme poput bakterija ili kvasca. Ova hrana postoji već stoljećima. Ona može poboljšati hranjiva svojstva razgradnjom hranjivih sastojaka čineći ih bio-raspoložljivijima. Bakterije pripremaju hranu za probavljanje, a to može značiti da unosimo više vitamina i minerala nego što bismo unijeli u nefermentiranom stanju. Možemo upiti više cinka ili željeza iz fermentirajuće soje nego što bi dobili iz iste količine obične soje.