Ferrero ima problem; sve se više priča da Nutella, zbog palmina ulja, sadrži kancerogene sastojke

Ferrero tvrdi da je način na koji oni koriste ulje potpuno zdrav

FOTO: PROFrédérique Voisin-Demery/Flickr

Organizacija European Food Safety Authority (EFSA) objavila je u svom izvješću da je palmino ulje kancerogenije od drugih ulja, nastavljajući s onime što je američki WHO obznanio prije koji mjesec. Namaz Nutella ima glatku strukturu, lako se razmazuje i dugo traje upravo zbog dodavanja palminog ulja.

Zabrinut za profit, proizvođač Ferrero pokrenuo je marketinšku kampanju na televiziji inzistirajući na tome da oni koriste palmino ulje na način koji nije opasan.

Najjeftinije ulje na tržištu

Ne spominju, doduše, da je palmino ulje najjeftinije ulje na tržištu, a promjena na neko drugo koštala bi Ferrero dodatnih 8 do 22 milijuna dolara godišnje. Menadžer Ferrera Vicenzo Tapella pojavljuje se u televizijskoj reklami koja se emitira u Italiji posljednja tri mjeseca i kaže da bi bez palminog ulja proizvod bio substitut originalnog.

Brojni talijanski političari kritizirali su reklamu, zahtijevajući da se palmino ulje zabrani. Detaljno EFSA izviješće kaže da je palmino ulje opasnije od drugih ulja kada je rafinirano na temperaturama višim od 200 stupnjeva celzijusa. Visoke temperature se koriste da se ukloni prirodna crvena boja palminog ulja i neutralizira miris. Ali ovaj proces kontaminira ulje opasnim masnim kiselinama.

Ferrero tvdi da je bezopasna

Njihovom razgradnjom nastaje glicidol, komponenta koja je kancerogena. Oralno izlaganje glicidolu izaziva tumore na puno dijelova tkiva na pokusima kod laboratorijskih miševa i štakora.

Iz Ferrera tvrde da koriste industrijski proces koji kombinira temperaturu ispod 200 stupnjeva i ekstremno niski pritisak da minimalizira štetne tvari. Proces dulje traje i košta 20 posto više nego rafiniranje na visokim temperaturama, izjavljuju proizvođači za Reuters. “Na taj su način opasne kiseline toliko niske da ih ni uređaji ne mogu zabilježiti.”

‘To je najbolji sastojak Nutelle’

“Palmino ulje koje koristi Ferrero je sigurno jer dolazi od svježe istisnutog voća i procesira se na kontroliranim temperaturama”, kaže Tapella u reklami koja snima proizvodnju u talijanskom gradu Albi. Dalje objašnjava da palmino ulje korišteno u Nutelli daje proizvodu kremastu strukturu i pojačava druge okuse jer je neutralnog mirisa i okusa nakon rafiniranja.

“To je najbolji sastojak koji Nutelli daje glatkoću i sposobnost da se lako razmazuje”. Idu još dalje tvrdeći da palmino ulje štiti potrošače od trans masti jer one u takvom procesu proizvodnje ne nastaju.

Konkurenti se reklamiraju s ‘bez palminog ulja’

EFSA nema snagu da donese zakone ali će njezina izvješća koristiti službena tijela te donijeti upute do kraja godine. Mjere bi mogle uključiti limitiranje GE, genetskog inžinjeringa u prehrambenim proizvodima ali neće biti zabrane upotrebe palminog ulja.

WHO upozorava na isti potencijalni rizik ali ne preporučuje konzumentima da ga ne koriste. U međuvremenu konkurenti Ferrera koriste priliku pa reklamiraju svoje proizvode oznakom “bez palminog ulja”.