Život

Fora vijest: na šibenskoj tvrđavi sv. Ivana arheolozi su pronašli zidove iz 1648. godine

'Ima tu svega i svačega tako da nećemo stati s istraživanjima', poručuje arheolog Andrija Nakić

17.02.2017., Sibenik - Zavrsena su arheoloska istrazivanja prostora tvrdjave sv. Ivana u sklopu projekta  Revitalizacija tvrdjave sv. Ivana. Rezultate ekstenzivnih radova, vrijedne 368.900,00 kuna, prezentirali su danas predstavnici izvodjaca radova tvrtke Geoarheo d.o.o iz Zagreba te Konzervatorskog odjela u Sibeniku. Medijima su se obratili gradonacelnik Zeljko Buric, konzervator Ivo Glavas, predstavnica tvrtke Geoarheo Helena Nodilo.
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Arheolozi su na tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku, čija je obnova počela prije dva mjeseca, pronašli zidove iz 1648. godine, potvrdio je u ponedjeljak pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura, koji vodi projekt obnove tvrđave. Josip Pavić iz Odjela za kulturno povijesnu baštinu u Javnoj ustanovi Tvrđava kulture Šibenik kaže da je tvrđava dovoljno dugo i ustrajno korištena, te očito krije još pokoju zanimljivost.

“Jedan pronađeni zid podignut je 1648. godine u doba kneza Pesara. Tada su vanjska utvrđenja izgledala nešto drukčije nego danas. Ovo otkriće veže se uz saznanja iz 2015-16, o kojima smo dr. Ivo Glavaš i ja objavili znanstveni rad, te nam sada postaje jasno kako je ta ranija faza funkcionirala. No, neki pronađeni zidovi prkose svim povijesnim podacima i kartama. Tvrđava sv. Ivana je dovoljno dugo i ustrajno korištena, te očito krije još pokoju zanimljivost. Svi ovi zatečeni detalji su nedvojbeno vrijedni budućeg interpretiranja“, rekao je Pavić za ŠibenikIN.

Pronašli i ranije zagubljeni natpis

Arheološka istraživanja na tvrđavi sv. Ivana u ime Muzeja grada Šibenika vodi arheolog Andrija Nakić. „Zid je, dakle, iz 1648. godine, a napad je bio godinu dana prije kada je očito primijećena loša strana tvrđave pa su je nadogradili. Nama su poznati nacrti tog stanja tvrđave, no nismo bili sigurni je li stvarno tako izgledala odnosno je li se prema tim nacrtima i gradilo, a sada se potvrdilo da su strukture stvarno kao na nacrtu“, ističe Nakić.

I on napominje kako su tijekom istraživanja na sv. Ivanu pronađene i neke nove strukture koje uopće nisu tamo očekivali. “Ima tu svega i svačega tako da nećemo stati s istraživanjima. Riječ je o ogromnom platou prema sjeveru u pravcu Meteriza, a zidovi koje smo pronašli nastavljaju se dalje. Također, našli smo i natpis, to jest okvir natpisa za kojeg smo znali da postoji, a koji je bio zagubljen“, rekao je Nakić.

Obnova tvrđave počela prije dva mjeseca

Sve dosadašnje nalaze prezentirat će konzervatorima koji će potom izdati nove smjernice investitorima kako bi projekt prilagodili novim spoznajama. Inače, radovi na obnovi tvrđave sv. Ivana počeli su prije dva mjeseca, vrijedni su ukupno 47,7 milijuna kuna, a izvode ih tvrtke Inovator i A3.

U sklopu projekta obnovit će se bedemi, uvesti inovativni sadržaji i atrakcije. U podnožju sjevernog obrambenog bedema posjetitelji će moći uživati u gastro-vizualnom konceptu. Uz pomoć revolucionarne tehnike 3D video-mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će se sadržaji, koji će stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata. Na tvrđavi svetog Ivana smjestit će se i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima.

Tvrđava sv. Ivana, u Šibeniku poznata i pod nazivom Tanaja, smještena je na vrhu brda sjeverno od šibenske stare gradske jezgre, na 115 metara nadmorske visine. Nazvana je Sv. Ivan po maloj kapeli koja se tu nalazila do 1638., kada je srušena zbog gradnje tvrđave. Tvrđava je podignuta na početku Kandijskog rata, u rekordnom vremenu, kroz kolovoz i rujan 1646.godine, a istodobno s njom gradila se i tvrđava Barone.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu