Nekad je nužno odabrati stranu

Fritule su nekako postale glavna stvar na Adventu; isprobali smo 10 najambicioznijih da vam olakšamo izbor

Telegramova novinarka i urednik fotografije obilazili su Advent, koncentrirani na kućice čiji su se vlasnici potrudili

Pokušavamo što detaljnije pratiti ponudu na zagrebačkom Adventu kako bismo vam olakšali potragu za najboljom hranom i alkoholom. Prošlih smo tjedana isprobavali germknedle i tople koktele, a sad smo se bacili na treću stvar koja se nametnula ove godine – neobične fritule. Ako naprosto odete u najbližu kućicu i naručite porciju, velika je mogućnost da ćete dobiti osrednje, masno tijesto koje je na većini lokacija identično. Zato smo se koncentrirali na 10 kućica čiji su se vlasnici, bar na prvi pogled, potrudili ponuditi nešto ambicioznije. Pritom smo stavljali ocjene samo za one koje su nas uistinu oduševile; prvenstveno sad već legendarne Apple pie iz Timea i fritule s Oreo keksima iz 50 A Burger & Champagne Bara. Skrećemo pozornost i na zanimljive slane fritule s piletinom koje se prodaju na Zrinjevcu.

Domaće rapske fritule

Kućica: Capitano – Rab
Lokacija: Varšavska
Cijena: 15 kuna

Testiranje smo počeli oko 14.00 pa u Varšavskoj, očekivano, nije bilo gužve. Najživlje je bilo na zatvorenoj terasi kućice Čudna šuma, no oni nemaju fritule pa se tamo nismo zadržavali. Pronašli smo ih u kućici Capitano-Rab, a Suzana i Josip, bračni par koji smo tamo upoznali, tvrde da su domaće. Pričekali smo koju minutu i dobili svježe pečene. Osim uobičajenih preljeva kakve nude u većini kućica na Adventu, ovdje imaju listiće badema, čokoladne i šarene mrvice. Fritule, koje poslužuju u kartonskoj posudici, vrlo su ukusne. Mekane su i hrskave, a bademi se odlično slažu sa sirupom od bijele čokolade i šumskog voća koji daje malo kiselosti pa fritule nisu preslatke.

Rapske fritule (Capitano – Rab) Vjekoslav Skledar

Najmanje fritule na Adventu

Kućica: Yeti fritule
Lokacija: Bogovićeva
Cijena: 20 kuna

Čuli smo da se po Adventu priča o fritulama koje izgledaju poput pikula i pronašli smo ih u kućici Yeti. Sve su jednake veličine, identičnog oblika i vrlo male. Ljudi koji ovdje rade kažu da u mješavinu stavljaju instant pire krumpir i da fritule oblikuju strojno.

I ovdje smo nakon nekoliko minuta čekanja dobili svježe pečene fritule. S obzirom na to da su zbilja malene, zgodno ih je jesti. No, možda je dobro da zapamtite, prilično su slatke. Odlučili smo se uzeti od svakog preljeva pomalo što je, pokazalo se uskoro, bila ozbiljna greška. Ovdje ih, naime, poslužuju u plastičnoj čaši pa su se svi preljevi spustili na dno, a fritule su se smočile i postale gnjecave. Budite pametniji od nas, uzmite manje preljeva.

Najmanje fritule (Yeti fritule) Yeti fritule

Fritule s domaćim preljevom od naranče

Kućica: Teta Fritulica
Lokacija: Caffe de Matoš (Strossmayerovo šetalište)
Cijena: 18 kuna

U kućici na Strossmayerovom šetalištu, u dijelu kod platoa Gradec, kažu da preljeve rade sami. Svako jutro odlaze na Dolac i kupuju neretvanske naranče; u preljev dodaju malo običnog i malo šećera od vanilije. Fritule su im krupnije od većine ostalih na Adventu. Vrlo su ukusne, ulje im se gotovo ni ne osjeti i djeluju domaće. Gotovo kao da vam ih je mama radila. Preljev je neutralan, naranča se slabo osjeti i to nam se dopalo.

Fritule s preljevom od naranče (Teta Fritulica) Vjekoslav Skledar

Posipi od kokosa, bijele čokolade i šarenih zvjezdica

Kućica: Fritula house
Lokacija: Caffe de Matoš (Strossmayerovo šetalište)
Cijena: 18 kuna

Na sljedećem prodajnom mjestu, odmah kraj Tete fritulice, nude dodatke kokosa, listiće bijele čokolade i šarene zvjezdice. I jedino po tome odskaču od ostalih kućica s najobičnijim fritulama. Uzeli smo ih s preljevima od crne i bijele čokolade te od jagoda. Fritule nam se, moramo priznati, ovdje nisu dopale. Bile su suhe, pomalo užegle i vrlo slatke. One šarene zvjezdice teško su se žvakale.

Neobični posipi (Fritula House) Vjekoslav Skledar

Fritule neobičnog oblika

Kućica: Kod Crvenkapice i vuka
Lokacija: Trg bana Jelačića (ispred Johanna Francka)
Cijena: 20 kuna

Na Trgu smo naletjeli na fritule neobičnog oblika; plosnatije su i imaju rupu u sredini. Kažu da ih oblikuju strojno, a smjesa im je “ista kao u većini drugih kućica”. Uzeli smo čokoladni i preljev od šumskog voća, i zamolili da ih posipaju cimetom. E, sad, poslužili su nam ih u plosnatoj kartonskoj kutiji pa su se preljevi ravnomjerno rasporedili, što je super, ali fritule nas nisu posve oduševile. Hrskave su, ali masnije od većine ostalih. Cimet se nije previše isticao.

Strojno oblikovane fritule (Kod Crvenkapice i vuka) Vjekoslav Skledar

Slane fritule s kockicama piletine

Kućica: Drvarnica
Lokacija: Zrinjevac
Cijena: 20 kuna

Na kućici Drvarnica piše da prodaju kineske fritule, ali cura koja tamo radi rekla nam je da nas taj natpis ne treba zbuniti te da ćemo dobiti “porciju slanih fritula u plastičnoj čaši”. Objasnila nam je da se radi o tijestu punjenom pilećim prsima narezanim na kockice. Koriste smjesu za uštipke, odnosno brašno, vodu i sol. Od umaka imaju chilli i slatko-kiseli, a mi smo probali oba i bila su vrlo ukusna. Tijesto je pomalo masno, ali se super slaže sa sočnom, laganom piletinom. Porcija je dovoljno velika da ove slane fritule možete tretirati kao lagani obrok.

Kineska fritula (Drvarnica) Vjekoslav Skledar

Oreo fritule

Kućica: 50 A Burger & Champagne Bar
Lokacija: Fuliranje (Strossmayerov trg)
Cijena: 22 kune
Ocjena: +5

Kad smo stigli na Fuliranje, već su se stvorile gužve i redovi na kućicama, iako je još uvijek bilo rano poslijepodne. Na kućici 50 A Burger & Champagne Bar jedan je par prije nas naručio njihove fritule s Oreo keksima pa smo otprilike vidjeli što nas čeka. U porciji dobijete četiri komada i u svakom je po jedan cijeli keks. Od preljeva ovdje stavljaju marshmallow fluff, za koji smo mislili da bi mogao biti presladak, ali nije. Bio je savršen, kao i ukupan dojam ovih fritula.

Oreo keks se fino rastopio, a slično se događalo i s tijestom. Izvana je hrskavo, a u ustima se doslovno rastapa. Zamjerka je možda samo u omjeru količine i cijene.

Oreo fritule (50 A Burger & Champagne Bar) Vjekoslav Skledar

Sad već legendarna Apple pie fritula

Kućica: Time
Lokacija: Fuliranje (Strossmayerov trg)
Cijena: 25 kuna
Ocjena: +5

Ako ste ove godine bili na zagrebačkom Adventu ili čitali vodiče, ogromna je šansa da ste čuli za Timeove fritule. Euforični komentari zbilja nisu prevara, ovo je jedna od uzbudljivih stvari koje ovih dana možete pojesti na ulicama. Za 25 kuna dobit ćete jednu, veliku fritulu punjenu kremom od vanilije i pečenim jabukama. Red je bio respektabilno dug, a ljudi s kojima smo tamo pričali rekli su nam da subotama znaju prodati i tisuću komada. Vjerujemo.

Fritula je mekana, ukusna, a količina punjenja je prilično izdašna. Nije preslatka, punog je okusa i svejedno lagana. No zasitna je i teško da biste mogli pojesti još koju. Imamo samo jedan mali savjet; nije je sasvim zgodno jesti pa pripremite maramice ili zamolite koju salvetu ekstra.

Apple pie fritula (Time) Vjekoslav Skledar

Fritule s najvećim izborom posipa

Kućica: Fritula
Lokacija: Fuliranje (Strossmayerov trg)
Cijena: 15 kuna

Ovdje je bila velika gužva pa smo čekali desetak minuta. Preljevi uz ove fritule su standardni, ali imaju zanimljive posipe. Možete birati između m&m’s čokoladnih bombona, mrvljenih Oreo keksa, mljevenog rogača, plazma keksa, mljevenih oraha, maka, kokosa, smeđeg šećera i cimeta. U ponudi su, kažu, imali još i bademe i chia sjemenke, ali su ljudi bili pogubljeni i nisu znali što bi naručili pa su ipak smanjili ponudu. Fritule smo dobili blago sirove pa se nakon jednog komada više nismo usudili isprobavati. Od posipa smo uzeli mrvljene oreo kekse i m&m’s bombone i taj segment bio nam je odličan.

Fritule s m&ms bombonima i namrvljenim oreo keksima (Fritule) Vjekoslav Skledar

Fritule s blitvom

Kućica: Prshurata
Lokacija: Secret Garden u dvorištu Arheološkog muzeja
Cijena: 12 kuna

Dvorište Arheološkog muzeja tog radnog dana bilo je gotovo prazno, a većina ljudi koja se tamo ipak našla smjestila se ispred Prshurate. Još dok smo prvi dan Adventa istraživali ponudu, primijetili smo ovaj natpis “fritule s blitvom”. Na kraju smo doznali da se radi o pohanoj blitvi no uvrstili smo je u ovo testiranje jer, eto, nosi naziv fritula.

Smjesa je drugačija od onih za klasične fritule – stavljaju brašno, sol, jaja i blitvu. Prilično su masne, no svejedno su ukusne. Jednostavne su i hrskave, mogle bi vam se dopasti uz vino.

Fritule s blitvom (Prshurata) Vjekoslav Skledar