Geolog i kipar odlučili su ispeći odreske na lavi. Možda su ih malo prepekli

Tim znanstvenika iz Sirakuze pekli su meso na lavi u sklopu svog Lava Projekta

FOTO: screenshot

Vjerojatno svatko ima svoju omiljenu tehniku pripremanja roštilja, no znanstvenici sa Sveučilišta u Sirakuzi otišli su ipak korak dalje. Lava Project kojeg su pokrenuli kipar Bob Wysock i geolog Jeff Karson donosi suludu ideju kako pripremiti roštilj uz pomoć lave.

Lava Project uključuje umjetnička djela, edukaciju i znanstvene eksperimente u kojima sudjeluju studenti i vulkanolozi. U svom eksperimentu ovaj dvojac je koristio bazaltnu lavu koja je slična lavi iz oceana i vulkana na Havajima i Islandu. Bazaltna lava se otapa kako bi se proizvela lava u svom prirodnom stanju.

Roštilj napravljen u šest minuta

Tim dobro zaštićenih kuhara je u manje od šest minuta pripremio nekoliko odrezaka i hrenovki. Prvo je lava prolazilo ispod rešetke, da bi na kraju demonstrirali i kako zapravo izgleda kada se meso direktno peče na njoj. Nama se čini da su ispali možda malo prepečeni.

Rastopljena lava dostiže temperaturu od gotovo 705 celzijevih stupnjeva što je dovoljno kako bi se odrezak pripremio u svega nekoliko sekundi.