Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Godinama nas uvjeravaju da je crveno meso štetno. Sad grupa znanstvenika tvrdi da ipak nije

Kontroverzna teza nije baš najbolje prošla u znanstvenoj zajednici

ZADNJA IZMJENA: lis 2, 2019
Foto: Vjekoslav Skledar

Studija znanstvenika iz Kanade, Španjolske i Poljske, objavljena u časopisu Anali interne medicine baca sumnju na preporuke zdravstvenih organizacija da treba smanjiti unos crvenog mesa, zbog zdravstvenih razloga. Ako i postoji korist od smanjenja konzumacije, ona je vrlo mala, prenosi NYT. Ovi znanstvenici tvrde da nisu pronašli niti jedan čvrsti dokaz da konzumacija govedine, svinjetine i janjetine može povećati rizik srčanih bolesti, karcinoma, moždanog udara ili dijabetesa tipa II.

Već godinama nas znanstvenici pokušavaju ohrabriti da u prehranu unesemo promjene i savjetuju da dnevno ne bi trebali unijeti više od 70 grama crvenog mesa. Novu studiju čini pet revizija studija objavljenih u zadnje vrijeme, znanstvenika s Dalhousie i McMaster sveučilišta u Kanadi, i centara Cochrane u Poljskoj i Španjolskoj. Oni su uzeli u obzir 61 studiju koje su pratile zdravlje više od četiri milijuna ljudi, od kojih su neki promijenili prehranu.

Veliki dio znanstvene zajednica ih je napao

Kanadski znanstvenici utvrdili su da su rezultati prošlih studija slabi i nedovoljno kvalitetni da bi se mogle izvući sugestije na koji način bi se ljudi trebali hraniti. Panela od 14 znanstvenika iz sedam zemalja zaključio je da ljudi mogu bez straha nastaviti jesti prosječne količine crvenog mesa kao i do sada. Za Amerikance i Europljane to bi bilo tri do četiri porcije tjedno. Ovo je sigurno sporno ali se temelji na najopsežnijem pregledu dokaza do danas.

Na istraživanje već su reagirali kritičari koji se bave javnim zdravljem. Američko udruženje za srce, Američko društvo za borbu protiv raka, Harvard T.H.Chan School of Public Health i druge skupine opsjedale su časopis koji je objavio ovo istraživanje. Neki su pozivali urednike časopisa da posve izostave objavljivanje studije, s Harvarda su upozorili da zaključci štete vjerodostojnosti prehrambenih znanosti i narušavaju povjerenje javnosti u znanstvena istraživanja. Odbor liječnika za odgovornu medicinu, skupina koja zagovara prehranu na bazi biljaka, u srijedu je podnijela peticiju protiv časopisa na Federal Trade Comission.

Svjetska zdravstvena organizacija misli drugačije

Iako će nova otkrića ugoditi zagovornicima popularnih visokoproteinskih dijeta, čini se da će povećati javnu zabrinutost zbog prehrambenih savjeta koji se, izgleda, mijenjaju svakih nekoliko godina. Zaključci ove studije su još jedan u nizu preokreta u prehrani. Svjetska zdravstvena organizacija klasificira crveno meso kao vjerojatni uzročnik karcinoma, a prerađeno meso kao kancerogeno.

Cancer Research UK kaže da su tri kemikalije u mesu povezane s karcinomom crijeva jer oštećuju stanice u crijevima. Konzumacija crvenog mesa, govedine, svinjetine i janjetine i prerađenog mesa slanine, kobasica povezana je sa zdravstvenim komplikacijama.

Američki institut za istraživanje karcinoma savjetuje konzumaciju ne češće od tri puta tjedno i nagovara nas da ne jedemo prerađeno meso jer ono često sadrži konzervanse na bazi dušika koji sprječavaju kvarenje tijekom transporta i skladištenja. Ovi konzervansi povezani su s karcinomom crijeva i želuca. Crveno i prerađeno meso povezuju se s dijabetesom tipa II, ili zbog konzervansa ili veće količine zasićenih masti nego što ih ima u piletini i ribi.

Eva Benedik
Telegram autor
1554 članka Više o autoru
Više s weba