Gomila ljudi boluje od migrena, a ovo je sve što trebate znati o hrani koja je uzrokuje (i kako je spriječiti)

Onima koji su podložni migrenama puno stvari iz okoline može uzrokovati napad

Migrene mogu biti nasljedne
FOTO: tiffs pictures/Flickr

Migrena obično počinje sa boli u pozadini jednog oka i napreduje dok više ne možeti podnijeti ni svjetlo ni buku ni najmanji dodir. Samo želite umrijeti na neko vrijeme. Migrenske glavobolje drugačije su od običnih, počinju u glavi, ali napad se širi na cijelo tijelo, uzrokujući strašno lupanje u glavi, a žestoki napad utječe na cijelo tijelo uzrokujući pulsirajuću bol u glavi, povraćanje, vrtoglavicu, hladne ruke, tremor i osjetljivost na svjetlo. zvuk, dodir. Može proći za koji sat ali obično traje nekoliko dana.

Neke migrene dolaze s upozoravajućim signalom prije nego li počne napad. To se zove aura. Neki auru osjećaju kao treptajuće svjetlo, mnoštvo malih točkica, isprekidane crte ili zone potpune tame ili trnce i natečenost ruke ili noge. Pojedini ljudi osjećaju nepoznate mirise, nemir, halucinacije, konfuznost i poteškoće u govoru.

Uobičajeni pokretači migrene su vino, sir, luk, rajčica i orašasti plodovi

2450239227_662a3bdc16_o

Onima koji su podložni migrenama puno stvari može uzrokovati napad, promjena razine hormona prije menstruacije ili tijekom ovulacije, slaba ishrana, loš san, stres, kemikalije u hrani kao aditivi i konzervansi ili niski krvni tlak. Promjene vremena ili odlazak na veću nadmorsku visinu također mogu pokrenuti napad.

Još uvijek je nepoznato što uzrokuje inicijalni spazam, ali čini se da je reakcija vezana za kemijske tvari u mozgu. Neurotransmiter serotonin ima veliku ulogu u nastajanju migrene i mnogi novi lijekovi za migrenu stimuliraju receptore serotonina u mozgu.

Ljudi koji imaju česte napade obično moraju preventivno uzimati lijekove, dok neki mogu presresti migrenu promjenama u životnim navikama naročito u prehrani. Trebalo bi jesti posve prirodnu neprocesiranu hranu, osobito povrće i žitarice. Migrena se promjenama načina prehrane može prevenirati za 40 posto.

Uobičajeni pokretači migrene su vino, sir, luk, rajčica i orašasti plodovi. Uopće se ne zna zbog čega ova hrana može izazvati migrenu jer, u drugim vrstama hrane su nađene kemikalije koje su krivci za to, u ovoj hrani ne. Najodgovornija supstanca je vasoaktivni amin.

Izbjegavajte amine

Čokolada sadrži aminu
Čokolada sadrži aminu Flickr

Čokolada kao i mnoga druga hrana sadrži amin koji se zove feniletilamin koji prvo uzrokuje stezanje krvnih žila, zatim njihovo širenje što može izazvati glavobolju. Znanstvenici vjeruju da je najgori od svih amina, tiramin, aminokiselina koja je prvenstveno nađena u jakim sirevima i hrani kao što su ukiseljene haringe i jetrica. Imate li migrene, pazite na kruh koji se mijesi kod kuće i alkoholna pića kao vino i pivo, kažu stručnjaci koji se bave glavoboljama. Sva ta hrana sadrži amine.

Alkohol je na vrhu liste koja mnogim ljudima izaziva migrenu. Alkohol je vazodilatator, znači širi krvne žile što može izazvati migrenu. Slijedeća je čokolada. Iznenađujuće je da i citrično voće i sokovi mogu potaknuti migrenu kod osobito osjetljivih ljudi jer sadrže sinefrin.

Pazite na nitrite

Hot dog sadrži nitrite
Hot dog sadrži nitrite Flickr

Puno mesa iz uzgoja sadrži nitrite, kemikalije koje se dodaju u sol kod uzgoja mesa. Nitriti izazivaju širenje krvnih žila, stvarajući podlogu za migrenu. Glavobolje koje uzrokuju nitriti stručnjaci zovu “hot dog glavobolje” jer ih uzrokuje meso i mesne prerađevine kao što su hrenovke, slanina, šunka i salame. Želite li umanjiti rizik napada migrene, radije jedite svježe meso, a ne prerađevine.

Kašnjenje u uzimanju kofeina

Vikendom kasnije pijemo kavu pa oni koji imaju migrene mogu osjetiti bolove
Vikendom kasnije pijemo kavu pa oni koji imaju migrene mogu osjetiti bolove Flickr

Subota je, možete spavati do mile volje, ali odjednom se budite sa bubnjajućom glavoboljom da vam se čini da će vam oko izletjeti. To je priča mnogih koji pate od glavobolje.

Primijećeno je da puno ljudi dobija napade na dane kada ne rade, pa su znanstvenici promatrali nijihove običaje konzumiranja kofeinskih napitaka. Sigurno je da oni koji imaju glavobolje slobodnim danima, tijekom tjedna uzimaju barem dva puta više kofeina i idu vikendima spavati kasnije nego oni koji nemaju vikend glavobolje.

Kako vikendom dulje spavaju, uzimaju kofein nekoliko sati kasnije. Ovo kašnjenje je dovoljno da pokrene glavobolju. To možda i nije migrena, ali ima iste simptome.

Kofein ima različit utjecaj na migrenu, ovisno o tome na koju ste količinu naučili. Nedostatak kofeina za one koji piju puno kave, obično uzrokuje migrenu. Ako ne pijete puno kave, jedna šalica, kad se probudite, riješit će vas glavobolje. Kofein sužava krvne žile i pouspješuje efikasnost lijekova protiv bolova. Zato i je sastojak mnogih lijekova protiv bolova.

Kažite ne monosodijum glutamatu (MSG)

Orijentalna hrana u sebi može sadržavati MSG
Orijentalna hrana u sebi može sadržavati MSG Flickr

Monosodijum glutamat daje specifičan okus nekoj hrani, osobito orijentalnoj, ali ako ste osjetljivi na pojačivače okusa i to vam može izazvati glavobolju.

Kao i svi drugi pokretači glavobolje, monosodijum glutamat uzrokuje napad širenjem krvnih žila i podražavanjem određenih živaca u mozgu. Obično ljudi kojima MSG uzrokuje glavobolju imaju i druge simptome kao pritisak u glavi i vratu, znojenje, trnce u prstima i abdominalne grčeve. Ovi su simptomi tako uobičajeni da se zovu “simptomi kineskog restorana”. Dobijate li glavobolju i druge simptome zbog ovih aditiva, zatražite da vam u hranu ne dodaju MSG.

Ovi začini mogu kod svakoga izazvati glavobolju, a uzrok su i migrena. MSG je toksičan za mozak i uzrokuje elektrodisfunkciju u mozgu koja započinje migrenu.

Mineralizirajte migrenu

Morski plodovi u sebi imaju minerale
Morski plodovi u sebi imaju minerale Flickr

Nekim ljudima niska razina magnezija pokreće glavobolju. U jednoj studiji, znanstvenici su otkrili niske razine magnezija u 4 posto od 60 ljudi koji pate od migrene. Iako se smatra da je to samo jedan od uzroka migrene, nema štete ako povećate unos magnezijem bogate hrane kao što su cjelovite žitarice i morski plodovi, kao mjeru prevencije.