Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Gomila sportaša na Olimpijskim igrama hoda okolo s čudnim crvenim krugovima po tijelu, evo o čemu se radi

Cupping terapija postala je poprilično popularna među sportašima

USA's Michael Phelps encourages his temmate as they compete in the Men's 4x100m Freestyle Relay Final during the swimming event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 7, 2016.   / AFP PHOTO / Martin BUREAU
FOTO: AFP

Michael Phelps je ove nedjelje osvojio svoju 19. olimpijsku zlatnu medalju, a mnogi su primijetili da se na njegovom tijelu nalaze veliki crveni krugovi. Slični krugovi mogli su se vidjeti na nekoliko sportaša koji se natječu na Olimpijskim igrama, uključujući i na tijelu jednog američkog gimnastičara, prenosi Business Insder.

Radi se o krugovima koji su nastali kao rezultat cupping terapije koja je u posljednje vrijeme postala poprilično popularna kod mnogih sportaša, a koja se primjenjivala u drevnim egipatskim, kineskim i bliskoistočnim kulturama.

Navodno povećava protok krvi i liječi bol u mišićima

“Zapravo, proces cupping terapije uključuje čašicu koja je priključena na pumpu. Atletičari čašicu stavljaju na kožu, a pumpa zatim počne usisavati. Neki kažu da ova terapija povećava protok krvi i pomaže u liječenju boli u mišićima”, prenosi NBC.

Phelps navodno koristi verziju terapije u kojoj se zagrijana čašica stavlja na tijelo, a zbog zagrijavanja se stvara vakuum i usisavanje. Phelps ovu metodu koristi u reklami tvrtke Under Armour u kojoj je nagovijestio svoj profesionalni povratak plivanju. Terapija ima i jednu negativnu stranu, a to su upravo krugovi i modrice na koži i koje na tijelu mogu biti vidljive i do tri tjedna.

Nema dokaza da djeluje

Američka plivačica Natalie Coughlin također prakticira ovu terapiju, a na svom Instagram profilu objavila je nekoliko fotografija koje su snimljene tijekom i nakon terapije.

No, mnogi stručnjaci kažu da je podvrgavanje ovoj metodi dosta blesavo, jer nema nikakvih dokaza da ona zaista djeluje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više