Nekad je nužno odabrati stranu

Google i Harvard rade na kompjuterskom programu koji će nas upozoravati u kojim bismo se restoranima mogli otrovati

Program je već testiran u Las Vegasu i Chicagu

FOTO: Pixabay

Zamislite da ste s prijateljima otišli u restoran u koji inače stalno odlazite i poslije uživanja u ukusnim jelima, počinjete se osjećati loše. I vi i vaši prijatelji počinjete pokazivati znakove trovanja hranom što će trajati nekoliko iscrpljujućih dana.

Bez obzira na to što jedemo, nikada uistinu ne možemo znati što da očekujemo. Grupa inovatora s Harvarda i iz Googlea možda je otkrila jednostavan način da nam olakša brige sljedeći put kada biramo u kojem restoranu jesti, piše Interesting Engineering. Napravili su program, nazvan FINDER koji preciznije identificira izvore trovanja hranom od tradicionalnih metoda.

Skuplja informacije drugih ljudi

FINDER prepoznaje upite za pretraživanje koji se odnose na trovanja hranom. Zatim pregledava restorane koje su ti korisnici nedavno posjetili. Konačno, traži druge korisnike koji su posjetili isti restoran i možda postavili jednake upite. FINDER tako identificira potencijalno nesigurne restorane. Harvardov i Googleov program koristi prikupljenu grupu informacija anonimnih korisnika koji se odluče dijeliti podatke o lokaciji.

Kako bi se riješila bilo kakva dvosmislenost pojma za pretraživanje, FINDER koristi klasifikaciju drugih dodatnih informacija ili obrazaca ponašanja korisnika koji također mogu ukazivati na trovanje hranom povećavajući mogućnost prepoznavanja pretraživanja sa 85 posto točnosti.

Testiran u Las Vegasu i Chicagu

Znanstvenici koji rade na projektu kažu da je pristup FINDER-a robustniji nego individualne pritužbe korisnika i skuplja informacije velikog broja ljudi koji su posjetili neko mjesto. FINDER je testiran u Las Vegasu i Chicagu s vrlo impresivnim rezultatima. U suradnji sa zdravstvenim ustanovama u tim gradovima, mogao je identificirati niz restorana koji su narušili zdravlje ljudi ili su potencijalno nesigurni.

Ova nova tehnika može pomoći restoranima i lokalnim zdravstvenim ustanovama da otkriju problem prije nego što on postane puno veći, kaže jedan od autora, profesor s Harvarda Ashish Jha K.T.Li. Iako je potrebno još rada na ovim programima, rezultati obećavaju da će dati točniji odgovor na često pitanje vikendom, a gdje bi mogli danas jesti?