Konačno, food truckovi u Hrvatskoj. Čovjek koji stoji iza Smokeraja pokrenuo je svoju pokretnu zalogajnicu

Sa svojom BarBa Q prikolicom planira ići po festivalima i kuhati svoje standardne hitove

FOTO: Borko Vukosav

Mojmir Žuvela, gospodin s Korčule kojeg ste možda zapamtili kao čovjeka koji dizajnira popularne smokere i stoji iza Smokeraja, prvog hrvatskog bistroa specijaliziranog za dimljeno meso, pokazao nam je svoju novu zanimaciju: gigantsku food prikolicu, odnosno pokretnu zalogajnicu u kojoj će pripremati jela u smokeru.

Premijera im je bila prošlog vikenda na Weekend Block Partyju, festivalu hrane, glazbe i piva koji se održavao u velikom dvorištu zagrebačke Garden pivovare na Žitnjaku. Žuvela kaže da mu je to bila super prilika za testiranje mogućnosti BarBa Q prikolice koju je nedavno, nakon dvije godine, napokon dovršio.

Žuvela se, naime, kroz svoj BarBa Q brend specijalizirao za zatvorene roštilje u kojima se jako sporo peku veći komadi mesa, a rezultat je neviđeno mekano meso koje sad nudi i u svojoj prikolici koju ćemo uglavnom viđati po festivalima i drugim događanjima.

BarBa Q Borko Vukosav

Prikolicu je radio po mjeri, dvije godine

Simpatična prikolica izgleda kao brojni popularni američki food truckovi, samo je ipak malo drugačija. “Prikolicu sam radio s raznim hrvatskim proizvođačima po različitim fazama; tako sam u jednoj firmi u okolici Zagreba napravio podvozje, zatim u Krašiću vrata i otvore, onda je sve to išlo u Čakovec na unutrašnje uređenje i montiranje kuhinje, uređaja i instalacija… Otkad sam počeo raditi nacrte do realizacije prošlo je gotovo dvije godine”, priča nam.

Interijer prikolice Borko Vukosav
Smokeri BarBa Q Borko Vukosav

“I baš sam htio prikolicu, ona ide više u širinu od tipičnog food trucka, i kuhar unutra nije toliko ograničen prostorom. Osim toga, zbog 450 kilograma teškog smokera morao sam sve raditi po mjeri, a food truckovi se mogu nabaviti isključivo po tvorničkim mjerama, a u Hrvatskoj ih nitko ni ne proizvodi”, objašnjava.

Inače, u Hrvatskoj postoji mogućnost otvaranja zalogajnice u prikolici ako vam iz lokalne samouprave daju koncesiju za korištenje nekog vanjskog prostora, čemu često nisu skloni. No, to nije ni bila Žuvelina namjera. Više mu odgovara povremeni angažman na nekim događanjima. “Mi ćemo lutati okolo i to nam je za sad izvrstan model. Krećem polako sad puniti kalendar”, kaže. Zasad je sigurno da će s prikolicom biti na InMusicu, Zagreb Burger Festivalu, adventskom Fuliranju u Zagrebu te osječkom Panonian Challengeu, ali u planu su i drugi festivali i događanja u Hrvatskoj i u inozemstvu. Lokacije će, kaže, redovito objavljivati na stranici.

Mojmir Žuvela, BarBa Q Borko Vukosav

Ponuda i dalje u znaku BBQ-a

U prikolici će ponuda ostati autentična. “Uvijek se sve vrti oko smokera. Jela će se možda mijenjati od variva na žlicu do hamburgera, ali meso će uvijek biti baza. I to vrlo kvalitetno meso, to je najvažnije. Jela će se konstruirati dalje prema tome”, kaže. Neke od stvari koje će definitivno biti u ponudi su neki stalni festivalski hitovi; poput trgane govedine, svinjetine ili piletine, dimljenih goveđih rebaraca, burgera… Pritom će, osim njega, u prikolici kuhati različiti kuhari pa je tako prošlog vikenda prikolicu tako okupirao Jamajčanin Mr. Jerk, koji je dimljeno meso BarBa Q-a, trganu piletinu, govedinu i svinjetinu, ukomponirao u specifična karipska jela poput curryja s kozletinom, sve s jakim začinima i slatkasto-ljutim umacima.

B burger s kućice BarBaQ, fotografirano na Zagreb Burger Festivalu u rujnu prošle godine Borko Vukosav
Salata s BBQ svinjetinom na kućici BarBaQ, fotografirano na Zagreb Burger Festivalu u rujnu prošle godine Borko Vukosav

“Prošli vikend sam se ja više brinuo oko svih tih instalacija smještenih u malom prostoru. Jamajčanin je kuhao, a ja sam se brinuo hoće li peć rastopiti registraciju od prikolice”, smije se pa dodaje da mu je laknulo kad je shvatio da je ipak mrvicu paranoičan; “Sve je ipak proteklo u najboljem redu i jako sam zadovoljan, sve je funkcioniralo”.

BarBa Q Borko Vukosav