Život

Greenpeace: U šumskim požarima u Rusiji ove godine izgorjela je površina veličine pola Njemačke

Nadmašen je i prijašnji crni rekord, a ruske vlasti i sada upozoravaju da ima još požara koji plamte

FOTO: Screenshot/Youtube/RT

U šumskim požarima ove godine spaljena je rekordna površina šumskog i stepskog zemljišta u Rusiji, prostor koji odgovara veličini pola Njemačke, objavila je organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace.

Greenpeace procjenjuje na osnovi satelitskih podataka da je izgorjelo više od 17,6 milijuna hektara, čime je nadmašen prijašnji crni rekord od 16 milijuna hektara 2016. Još uvijek gori više od 250.000 hektara zemljišta, prema ruskoj zračnoj službi za zaštitu šuma.

Za požare krive klimatske promjene

Grigorij Kuksin iz ruske podružnice Greenpeacea rekao je za agenciju dpa da se ne nazire kraj ovogodišnjoj sezoni požara, koju pojačavaju vrući i sušni uvjeti za koje znanstvenici tvrde da su jasan rezultat klimatskih promjena.

Rekao je i da požari i dalje haraju travnatim područjem ruskoga juga, dok su brojni požari, koji su ovo ljeto spalili ogromne prostore Sibira ugašeni, djelomice i stoga što je na nekim dijelovima počelo sniježiti.

Najgore pogođena Jakutija

Najteže je pogođeno područje rijetko naseljene republike Jakutije na istoku Sibira, više od 4000 kilometara od Moskve. Požari su tako rasprostranjeni da su pogođeni čak i ljudi kojima oni izravno ne prijete, jer su dimom zahvaćene stotine sela i deseci gradova širom Rusije.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da su razmjeri prirodne katastrofe bez presedana.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu