Život

Harvardska studija došla je do dosta zabrinjavajućeg otkrića; kad padne snijeg šanse za infarkt su nam veće za 23 posto

Studija je proučavala više od 430 tisuća pacijenata primljenih u bostonske bolnice

FOTO: Borko Vukosav/Telegram

Meteorolozi najavljuju da će pasti još snijega i da zima nije gotova. Kako bilo, jedna analiza sa Sveučilišta Harvard pokazuje da je u danima snježnih oborina rizik srčanog infarkta veći za 23 posto. Po analizama prijema u bolnicu, vide se tendencije većeg broja pacijenata sa srčanim problemima samo dva dana nakon što je pao snijeg.

Stručnjaci vjeruju da to može biti od napornog odgrtanja snijega lopatama, stresa što smo možda zarobljeni u kući i zakašnjelog dolaska u bolnicu zbog snježnih uvjeta na cesti. Studija je proučavala više od 430 tisuća pacijenata primljenih u bostonske bolnice u razdoblju od 2010. do 2015. godine.

Velike snježne oluje postaju češće i jače

U danima bez snijega broj pacijenta sa srčanim teškoćama bio je manji za 32 posto. Jennifer Bobb, autorica istraživanja, kaže da globalne klimatske promjene i velike snježne oluje postaju češće i jače.

Razumijevanje trendova hospitalizacije u odnosu na snijeg može pomoći da se ustanove bolji načini za zaštitu javnog zdravlja tijekom zimskih mjeseci. Ova se studija nadovezuje na studiju iz prošlog rujna koja je ustanovila da loše vrijeme, osobito kiša i nedostatak sunca pogoršavaju kronične tegobe.

Nastavite čitati