HGSS tuguje za Betom, svojim hrabrim potražnim psom. Sudjelovala je u 60 akcija i spasila petero ljudi

Imala je 11 godina, uginula je od starosti

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020
Foto: HGSS

Iz HGSS-a na svom Twitter profilu objavili su da je uginula Beta, potražni pas stanice u Šibeniku. Mješanka hrvatskog i njemačkog ovčara imala je 11 godina, a svoju prvu licencu dobila je sa samo dvije godine. Kako nam kažu iz HGSS-a, od tada, 2011. godine, nije propustila nijednu potražnu akciju. Bila je istrenirana za potrage u šumama i ruševinama.

“Beta je do zadnjeg trena bila vesela. Sudjelovala je u 60 akcija i kao svaki potražni pas, uvijek se veselila kada je išla raditi. Potražni psi znaju da je vrijeme za posao kada njihovi vodiči navuku kombinezone”, rekla nam je Blanka Lučić, jedva od vodiča. Naime, Betin vodič, Ante Ercegović, bio je prepotresen da bi davao izjave.

Bilo joj je teško

Iz HGSS-a nam kažu kako je uginula od starosti. “Krvna slika joj je bila loša i liječila se, ali stanje joj se naglo pogoršalo. Plakala je i cviljela jer ju je boljelo. Mučila se, njezin vodič ju je morao uspavati. Bili su jako vezani i njemu je trenutno stvarno teško”, kaže nam Lučić koja je često sa svojim psom trenirala kada i Beta i njezin vodič.

“Veza između vodiča i potražnog psa još je jača nego ona između čovjeka i psa koji je jedino kućni ljubimac”, govori nam Lučić i dodaje kako je Beta uginula jutros. U svojoj dugoj karijeri potražnog psa Beta je spasila petero ljudi. Svoju zadnju potražnu akciju odradila je prije nekoliko dana u Strmici sa svojim vodičem.

Željka Orešković
Telegram autor
1139 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program