Život

Hit! Genijalan status glumice Jelene Miholjević: Kako je Zagreb postao starac u poderanoj pidžami

'Dragi moj grade s galopirajućim Parkinsonom...'

FOTO: Vjekoslav Skledar

Gavellina glumica Jelena Miholjević danas je na Facebooku objavila status o postpotresnom Zagrebu, pričicu koja beskrajno toplo, pametno i vrlo točno opisuje sve što se s ovim gradom dogodilo posljednjih nekoliko desetljeća.

Uz dozvolu Jelene Miholjević, status u nastavku prenosimo u cijelosti:

‘Dragi moj grade…’

“Dečki iz centra su uvijek bili pojam neki. Bilo je posebno kad su nam bili dečki. Cijelu akademiju spavala sam u Preradovićevoj kod Barbare jer mi je teško bilo tih 8 min tramvaja odraditi do kuće. Stiskale smo se u dječjoj njezinoj sobi. U Mrazovićevoj popila pojela i ismijala sve što se dalo isplakati. ‘Idem u centar’ je uvijek bio potez (iako to znači samo 10 min dužu šetnju s Trešnjevke).

Ipak sam uvijek potajno maštala kako bi bilo živjeti u centru (ponosna na tada radničku Trešnjevku). Otac Zagreb, majka Trešnjevka. I prijatelji iz centra (koji sada sele iz stanova u šuti ili dižu kredite da ih ponovno srede) su imali manje pse i bili više chic više cool i više glow. Na kave kad se ide u centar ipak se triput u zrcalo pogledaš. I kina i kazališta i klubovi-na Trešnjevki su postali dm-ovi ili kockarnice -sad će i u centru.

Ovi potresi će proći ili ćemo se naviknuti (to su te opcije). Znam da mi je jesen izvana jesen iznutra. Znam da sam u jesenskim godinama. Pa sam patetique. Ali gledati kako se trusi naš grad, kako propada. Jedini grad na svijetu u kojeg se doseliš pa ga ne voliš. Radiš sve da ga uništiš. Uopće ga ne skužiš. Siluješ koristiš. Prezireš mu jezik. Svi ovdje dolazimo a rijetko tko ga voli. Svi jedva čekaju spojit’ praznike i zbrisati odavde.

Ponosni da sa Zagrebom ništa nemaju. Osim grabeži. I to se vidi. Naš grad je momentalno kao starac u poderanoj pidžami s pečatom KBC kojeg su strpali u Vrapče na zatvoreni odjel da ga mogu na miru opelješiti uz pomoć lukavih savjetnika. Ja mislim da je fejs samo za vesele i površne stvari. Ali. Dragi moj grade s galopirajućim Parkinsonom. Sjećat ću te se mladog uvijek. I to ću eto nekad zapisati”.

Nastavite čitati