Život

Hoće li stvarno pasti snijeg? Meteorologinja za Telegram: 'Promjena će biti intenzivna'

Za Gorski kotar i Liku predviđa se tridesetak centimetara snijega

FOTO: Marko Jurinec_PIXSELL_DHMZ

Hrvatski meteorolozi posljednjih dana najavljuju veliku promjenu vremena koja bi trebala nastupiti već danas.

DHMZ je izdao i posebno priopćenje: sustav Meteoalarma koji upozorava na ekstremne vremenske prilike je na snazi za cijelu Hrvatsku. Zato smo porazgovarali s meteorologinjom televizije N1, Teom Blažević, koja nam je detaljnije objasnila promjenu koja nam stiže.

Potvrdila je kako će se vrijeme promijeniti već danas, kasnije popodne i navečer. Kako kaže, prvo će doći do porasta naoblake sa sjeverozapada, što je uvod u promjenu koja nam se sprema u noći i osobito sutra.

U Gorskom kotaru i Lici do 30-ak cm snijega

Blažević je rekla i kako već dolazi do pada tlaka zraka kako se približava fronta sa sjeverozapada. “Kasnije danas pojačat će jugozapadnjak i jugo, što uvodi u promjenu vremena koja nastupa noćas”, rekla nam je.

Kaže kako sjever i sjeverozapad zemlje prvo može očekivati kišu koja će brzo prelaziti u susnježicu i snijeg, pa bi u noći središnja i sjeverozapadna Hrvatska već mogle imati snijega, kojeg će sutra biti i diljem unutrašnjosti.

“Vrlo vjerojatno će se diljem unutrašnjosti formirati makar tanji snježni pokrivač, što će biti izraženije u Gorskom kotaru i Lici, koji mogu očekivati tridesetak centimetara snijega”, dodala je.

Vremenska prognoza za utorak (DHMZ) Screenshot: DHMZ

Snijega će biti i na Jadranu

Snijega će biti i na Jadranu, najizglednije na njegovom sjevernom i središnjem dijelu, iako se ne može isključiti ni jug. Gotovo sigurno je da će snijega biti i u Zagori u kojoj bi moglo biti i do deset centimetara snijega.

“Što se tiče tog dojma zime, doprinijet će i bura, koja će biti olujna pa i orkanska osobito u podvelebitskom području. Zato je za taj dio na snazi crveni meteoalarm koji upozorava na olujnu i orkansku buru koja će se proširiti na cijelu obalu”, dodaje meteorologinja.

Podsjeća da možemo očekivati poteškoće u pomorskom i u cestovnom prometu uslijed snijega i bure.”Najbolje je da ljudi ne kreću na put ako to nije nužno”, kaže pa dodaje kako će već sutra do kraja dana oborine lagano prestajati.

Promjena će biti kratkotrajna, ali intenzivna

Promjena vremena koja je pred nama bit će kratkotrajna ali intenzivna, poručuje Blažević te dodaje kako se očekuje nagli pad stupnjeva.

“Ovo je definitivno jedna zimska epizoda, iako smo u proljeću. Ona će biti vrlo kratka pa bi ponovno u drugom dijelu tjedna mogli imati proljetnije prilike, dok će sutra biti baš zimske s nižom temperaturom”, dodala je.

U ovoj promjeni vremena će najbolje proći istok Hrvatske, pa bi na krajnjem istoku uz granicu sa Srbijom moglo biti i suho. “Na zapadu Slavonije možda bude susnježice, ali jako malo, oni će najbolje proći”, zaključila je Tea Blažević.

Meteoalarm za utorak Screenshot: DHMZ

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu