Hoće li toplija klima donijeti probleme u proizvodnji čokolade? Da, ali manje nego se mislilo

Znanstvenici su otkrili da bi divlji kakaovac mogao napredovati i zauzimati sve veću površinu

FOTO: Pexels

Već godinama agronomi upozoravaju da bi toplija klima mogla značiti i manje stabala kakaovca, a njegovi plodovi su osnovna sirovina u proizvodnji kakaa i čokolade. Stablo kakaovca razvilo se u vlažnom amazonskom prašumskom podzemlju gdje su starosjedilačke zajednice izabirale biljke korisnih osobina među divljim kakaovcem, tijekom tisućljeća.

Danas je kakaovac jedan od najvažnijih usjeva u tropima gdje se mali poljoprivrednici trude nahraniti svjetsku ljubav prema čokoladi, piše JSTOR Daily. Studije o klimatskim promjenama i uzgoju kakaovca variraju od loših do gorih. Nedavno istraživanje tima ekologa pod vodstvom Viviane Ceccarelli, u Peruu, potvrdilo je ono što su studije predvidjele.

Pozitivna budućnost za divlji kakaovac

Daljnjim zagrijavanjem planete uzgojeni kakao izgubit će tlo, nestat će otprilike 10 posto površine na kojima sada poljoprivrednici u Peruu mogu uzgajati kakaovac. Znanstvenici su također otkrili da bi divlji kakaovac mogao napredovati. U okolišu u kojem bi otporniji, divlji sojevi biljke mogli narasti i do 2070.godine proširiti se za više od trećine.

“Naše projekcije dosljedno predviđaju pozitivnu budućnost za divlji kakaovac u Peruu jer se očekuje da će trenutno pogodno područje u velikoj mjeri ostati prikladno i da će se širiti u budućnosti.”kaže Ceccarelli. Istraživački tim upozorava da unatoč pozitivnim nalazima, ljubitelji čokolade ne bi trebali biti spokojni. Čak i ako se divlji kakaovac bude dobro snalazio u šumama toplijeg svijeta, ne znači da bi uzgojem postigao kvalitetu kao uzgojeni.

Sljedeći korak znanstvenika je prikupljanje samoniklih sorti koje već uspijevaju u ekstremnim uvjetima i testiranje da se utvrdi koje bi se mogle uzgajati u toplijim i nestabilnijim vremenskim uvjetima uz, za pretpostaviti je, više štetočina. Ova je i dobra vijest za milijune poljoprivrednika koji se oslanjaju na berbu gorkog sjemena ove biljke.