Hrvatska na udaru toplinskog vala, u Dalmaciji temperature idu i do 37 °C. Evo kad stiže osvježenje

Kao što je i najavljeno, toplinski val se u Hrvatskoj zadržao i danas

ZADNJA IZMJENA: kol 2, 2020

Kao što je DHMZ jučer prognozirao, u većini krajeva Hrvatske danas je pretežno sunčano i vruće. Najviša dnevna temperatura danas se očekuje uglavnom između 29 i 34, u Dalmaciji do 37 stupnjeva Celzijusa. Zbog velikih vrućina DHMZ je izdao upozorenje o toplinskog vala za nekoliko gradova. Crvenu oznaku koja označava veliku mogućnost od toplinskog vala tako su dobili Rijeka i Dubrovnik dok su narančastu dobili Knin i Split.

U ostatku dana očekuju se mjestimične promjene vremena. U zapadnim i sjeverozapadnim predjelima u unutrašnjosti, te na sjevernom Jadranu, povremeneo će biti umjerene naoblake, uz mogućnost povremenog pljuska praćenog grmljavinom. Pritom su oborine najizglednije u Istri i Gorskom kotaru, a moguća su na sjevernijim područjima uz granicu sa Slovenijom.

Sutra stiže kiša

Postupno naoblačenje stiže sa zapada, a već od ponedjeljka ujutro su na sjevernom dijelu Jadrana i u gorju mogući pljuskovi s grmljavinom, koji će biti intenzivniji u drugom dijelu dana. Moguće je i širenje naoblačenja u središnje i sjeverozapadne predjele. Najsunčanije i uglavnom suho vrijeme će se zadržati u Slavoniji i Dalmaciji.

Navečer su mogući poneki pljuskovi u zapadnoj Slavoniji te sjevernoj Dalmaciji. Vjetar će na kopnu biti uglavnom slab, a u Slavoniji povremeno umjeren jugoistočni, dok će na Jadranu puhati umjereno i jako jugo. Najniža temperatura zraka od 16 do 20, na Jadranu od 22 do 25 stupnjeva, dok će najviša biti između 28 i 33 stupnjeva, u Dalmaciji i malo viša.

Vruće je u cijeloj Europi

U ostatku Europe također vladaju visoke temperature. Najviša temperatura bila je u podne u Nikoziji na Cipru s 37 stupnjeva Celzijusa, dok je u turskom Izmiru u podne izmjereno 36 stupnjeva. Talijanski grad Caligari zabilježio je 35 stupnjeva, dok su španjolski grad Granada i Mostar u BiH zabilježili 33 stupnja. U Hrvatskoj je danas najtoplije bilo u Splitu i Dubrovniku gdje je izmjereno 34 stupnja, dok su u Rijeci, Makarskoj i Kninu zabilježena 33 stupnja.

U 14 gradova u Italiji proglašen je visoki stupanj pripravnosti zbog visokih temperatura, a Francuska je izdala slična upozorenja za gotovo trećinu od 101 departmana (upravnih jedinica). U Parizu su uvedene i restrikcije prometa kako bi se ograničilo zagađenje, a deseci tisuća stanovnika spremaju se za putovanja u hladnije krajeve.

Španjolski meteorološki zavod upozorio je da se toplinski val kreće iz Afrike, u Madridu je zabilježena temperatura od 38 stupnjeva Celzija, a u nekom gradovima u unutrašnjosti i više od 40 stupnjeva.

Nizozemci bi trebali izbjegavati ljetovalište

U Nizozemskoj su posjetitelji plaža dobili preporuku da izbjegavaju ljetovalište Zandvoort blizu Amsterdama. Vlasti navode da je ljetovalište prenapučeno da bi se održavala socijalna distanca. “Postoje mnogo mirnije plaže na našoj obali i u drugim vodama. Savjetujem vam da ih potražite”, rekla je čelnica pokrajinskog tijela za sigurnost Marianne Schuurmans, prenose nizozemski mediji.

Dugi redovi biciklista nastali su ispred trajekta za Schiermonnikoog, jedan od zapadnofrizijskih otoka blizu njemačke granice, dok je temperatura u južnoj Nizozemskoj skočila na 35 stupnjeva Celzija, nakon hladnijeg vremena.

Visoke temperature i u Britaniji

Britanski meteorološki zavod zabilježio je u petak najvišu temperaturu ove godine. U londonskoj zračnoj luci Heathrow temperatura je iznosila 35 stupnjeva Celzija. Mnogi stanovnici Londona vlakovima su krenuli u Brighton na južnoj obali Engleske, dok je Met Office objavio da bi se niže temperature mogle vratiti za vikend.

U Austriji i Bugarskoj također su zabilježene najviše temperature. U Beču je temperatura iznosila 37 stupnjeva Celzija prije no što je ljetna oluja donijela olakšanje.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program