Hrvatske škole to stvarno rade; javila se još jedna mama čijoj djeci nisu htjeli dati hranu jer nije platila

Gospođa iz Postira na Braču prijavila je školu prosvjetnoj inspekciji

ZADNJA IZMJENA: lip 3, 2020
Foto: PIXSELL

Nakon nedavne priče o četvero romskih učenika osnovne škole Draganići kod Karlovca, kojima je ravnateljica škole zabranila dati hranu jer njihovi roditelji nisu podmirili račune, javila se još jedna mama, ovoga puta s otoka Brača, čija je obitelj doživjela nešto slično.

Gospođa iz Postira, inače majka četvero djece, ispričala je za Dnevnik.hr da je 7. siječnja dobila obavijest ravnateljice Osnovne škole Vladimira Nazora u kojoj se navodi da njena djeca od idućeg dana neće dobiti hranu zbog nepodmirenih računa za listopad, studeni i prosinac.

Obavijest ih je rasplakala

Majka ne spori da nije platila račune, ali napominje da potez škole nije bio u redu. A još manje način na koji joj je, po djeci, poslala obavijest ravnateljice. Dopis u kojem je, kaže, pisalo: ”Obavještavamo vas da od sutra vaša djeca neće dobivati marendu”, dočekao ju je doma na stolu, kad se vratila s posla.

Zbog toga je slučaj prijavila prosvjetnoj inspekciji, ali i pravobraniteljici za djecu. “Ne samo da sam šokirana dopisom ravnateljice, nego da stvar bude gora, taj isti dopis pročitala su moja djeca te su se i rasplakala zbog toga, jer su ga oni i preuzeli. Čak nije bio niti preporučeno poslan za roditelja”, napisala je majka u dopisu inspekciji, a piše Dnevnik.hr.

Više im ne plaća prehranu

Kako objašnjava, ima četvero djece koja jedno za drugim više od 15 godina idu u tu školu. Račune je, kaže, uvijek plaćala, a zbog praznika zaboravila je “platiti dva računa za dvoje djece”. ”Nisam imala vremena platiti, pa sam djeci sutradan poslala sendviče. Potom sam ih ispisala iz prehrane”, objašnjava. Kaže da je od razrednice doznala da nije jedina kojoj se ovo dogodilo te da je i drugoj djeci čiji roditelji nisu platili račune oduzeta prehrana.

Kaže i kako iznos računa nije velik i da je 80 kuna, no da su je mogli opomenuti i da bi kao i uvijek platila. Ipak dodaje kako neki roditelji nemaju novca. ”Oni ne reagiraju, možda im je neugodno. To se ne smije raditi, postoje razni drugi načini naplate”, zaključuje za Dnevnik.hr.

Zdravka Grund
Telegram autor
1738 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program