Hrvatski pomorci koji su zbog korone zapeli na Pacifiku više od 300 dana napokon su se vratili

Smjena im je trebala završiti u ožujku, ali zbog korone nisu mogli napustiti brod

ZADNJA IZMJENA: ruj 16, 2020
Foto: Atlantska plovidba
Što se upravo događa s koronavirusom:

Nakon što su na moru proveli više do 300 dana, pomorci s broda Zagreb jučer su se vratili kućama. U hrvatskim medijima u tom su se razdoblju više puta pojavljivali apeli posade broda u vlasništvu Atlantske plovidbe koji je iz Dubrovnika isplovio 8. studenog prošle godine. Na moru su, prema planu, trebali biti do ožujka, ali tada se razbuktala pandemija koronavirusa, pa su mornari ostali zarobljeni na Tihom oceanu. Kako nisu uspjeli pronaći luku koja bi ih primila, zaglavili su usidreni ispred filipinskog grada Maubana.

Jutarnji list danas javlja da se u Hrvatsku sinoć konačno vratilo 25 članova posade. Jedan mornar ostao je u karanteni u Manili, glavnom gradu Filipina, jer mu je test na koronavirus bio pozitivan. Brodski kuhar, Varaždinac Nikola Jaklin, opisao je kako su izgledali posljednji dani na brodu, na kojem je proveo više od devet mjeseci.

‘Fizički i psihički smo pred kolapsom’

Teški uvjeti života i neizvjesnost istanjili su živce pomoraca, pa su među njima počeli sukobi, priča Jaklin, koji je potkraj kolovoza situaciju na brodu opisao za Jutarnji. “Skroz smo iscrpljeni. Tumaramo po brodu. Temperatura na palubi je 50, u strojarnici su izmjerena 52 stupnja. Zapovjednik ne daje nikakve naredbe, obavljamo samo osnovno za funkcioniranje broda.

Nitko više ni s kim ne razgovara. Kad smo došli na brod, svi su imali neki sjaj u očima, znali su zašto su se ukrcali, imali su razlog za život. Te su oči sad prazne. Strašne. Fizički i psihički smo pred kolapsom“, pričao je tada Jaklin, koji tvrdi kako vlasnici broda mornarima odbijaju platiti bonus predviđen za ostanak na brodu duže od ugovorene smjene.

Let u zaštitnim odjelima

Kada su prije desetak dana dobili vijest da je njihova situacija riješena i da će se nakon šest mjeseci zabrane izlaska na kopno napokon iskrcati na Filipinima, nitko od mornara nije vjerovao da je svemu napokon došao kraj, priča kuhar, koji je s kolegama u Zagreb sletio sinoć oko 22:30 sati. Nije bilo jednostavno doći kući s druge strane svijeta u vrijeme korone. „U ponedjeljak poslijepodne smo u pet sati po lokalnom vremenu napustili brod”, priča.

“Devet sati smo iz Manile letjeli do Dohe. Tu smo nekih pet sati čekali let za Frankfurt. Toliko je trajao i let, pet i pol sati. U avionu smo bili zamotani u neke raznobojne svemirske kostime ratnih boja s maskama na licima, vizirima i kapuljačom preko toga. Ostali su bili kao da se vraćaju lokalnim autobusom s kupanja“, opisuje Jaklin putovanje za Jutarnji list.

Ni kada je konačno stigao u Hrvatsku, Nikola Jaklin nije se mogao opustiti. S obzirom na to da je jednom od ljudi s kojima je bio zatvoren na brodu registriran koronavirus, zaključio je kako ne bi bilo pametno zarazi izložiti članove obitelji. „Kad dođem doma u Varaždin, prvo odoh u samoizolaciju na dva tjedna pa tek onda dalje“, objašnjava. A to dalje više ne uključuje plovidbu – Nikola Jaklin kaže da će nakon 16 godina na brodovima novi posao potražiti na kopnu.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1983 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program