I dalje traje gašenje požara iznad Kaštela, obranjene kuće

Gase ga vatrogasci s područja Trogira, Kaštela, Splita i Solina

ZADNJA IZMJENA: kol 3, 2020
Foto: Vatrogasci - Oni su naši Heroji/Facebook

​Još uvijek traje gašenje velikog šumskog požara na Kozjaku iznad Kaštel Sućurca, kojega u ponedjeljak u popodnevnim satima pokušava ugasiti stotinjak vatrogasaca s 33 vozila, kao i četiri kanadera.

​Požar na Putu Dragučeva buknuo je oko 13.30 sati, a gase ga vatrogasci s područja Trogira, Kaštela, Splita i Solina. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma, a sve upućuje da će opožarena površina biti velika.

“U početku je vatra zaprijetila obližnjim objektima, ali su sve kuće obranjene. Požar se nošen jakim vjetrom proširio na drugu stranu Kozjaka te smo i tamo poslali snage. Vatrogasci zajedno s posadama zrakoplova aktivno rade na zaustavljanju požara”, izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Spašavanje crkvice SV. Jure , Kaštel Sućurac

Posted by Vatrogasci – Oni su naši Heroji on Monday, August 3, 2020

Lakše ozlijeđen vatrogasac

Kako je Dalmaciji danas potvrdio Nenad Bonacin, zapovjednik DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca, tijekom gašenja vatre lakše je ozlijeđen jedan vatrogasac.

“Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen. Srećom, nije bilo ništa opasno. Jednom vatrogascu upali su pepeo i čestice gustog dima u oči te je morao na ispiranje jer kratkotrajno nije mogao gledati”, rekao je Bonacin.

Danas ioko 14 h. Kozjak

Posted by Vatrogasci – Oni su naši Heroji on Monday, August 3, 2020

Gdje je još aktivno

Kako javlja portal, zapadni dio požara je i dalje aktivan. Istočni dio nije lokaliziran, ali je požar zaustavljen te se radi na saniranju terena, pišu.

“Obranjeni su planinarski dom Putalj, crkvica sv. Jurja, ali i vojno postrojenje na vrhu Kozjaka. S južne strane požarišta obranjene su kuće. Na terenu je preko 100 vatrogasaca i 30-ak vozila iz 14 vatrogasnih društava. Požar je prebacio na sjevernu stranu planine. Kanaderi to gase, ali taj dio požara nije opasan”, rekao je zapovjednik.

Situacija od početka godine

Prema informacijama iz Ministarstva obrane, od početka ovogodišnje protupožarne sezone 15. lipnja do zaključno 2. kolovoza, zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 18 požara.

Osam požara bilo je u Šibensko-kninskoj, pet u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji. Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile oko 110 sati naleta, pri čemu su na požarišta izbacile oko tri tisuće tona vode.

Uz gašenje požara provedeno je i osam protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava Orbiter 3B bio angažiran osam puta​, priopćili su iz MORH- a.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program