I ovo je Hrvatska: u samo 15 sati građani skupili novac za lift za 27-godišnjaka u kolicima. Opet će moći sam van iz stana

Vjeko Mutavčić ima multiplu sklerozu, ne može van zbog stepenica pred zgradom. Sad će dobiti mali lift

ZADNJA IZMJENA: ruj 15, 2020
Foto: Privatni album

Vjeko Mutavčić, 27-godišnjak iz Varaždina koji boluje od multiple skleroze, nakon gotovo dvije godine moći će samostalno izaći iz zgrade u kojoj živi. U svega 15 sati građani su kroz crowdfunding kampanju prikupili novac koji mu je potreban kako bi kupio i instalirao koso-podiznu električnu platformu i riješio prepreku od osam stepenica zbog kojih je već dugo zarobljen u stanu.

Telegram je jučer pisao; kampanju je jučer pokrenula Vjekina supruga koja također boluje od multiple skleroze, ali je za razliku od njega pokretna. Bilo im je potrebno 50 tisuća kuna s kojima bi, uz obećanu potporu Grada Varaždina, osigurali Vjeki svojevrsni mali lift i na taj mu način osigurali slobodu te ga vratili među ljude.

Ujutro je novac bio prikupljen

“Jučer smo legli spavati i kad smo se ujutro ustali vidjeli smo da je novac prikupljen. Bože dragi kako smo sretni, ja sam očekivao da će to biti kroz mjesec dva, ali ovo ne. Za mene je to neviđeno. Sa svojih 27 godina nisam mogao izlaziti van, ali sada ću moći, i to sam. Svaki dan ćemo supruga i ja izlaziti, sve ćemo moći sami, bez tuđe pomoći. To je za mene novi život”, ushićeno nam priča Vjeko,

Kaže kako ga je u kampanji dosad podržalo 640 ljudi, te da je tijekom noći na e-mail dobivao potvrde svake uplate. “Ja sam odrastao u Slavoniji, studirao u Opatiji i živim u Varaždinu i poznajem mnogo ljudi. Ne postoji netko od njih tko je mogao, a da mi nije uplatio. To su sve moji prijatelji. Vidio sam da su uplaćivali i profesori s mog fakulteta… Ne mogu pronaći dovoljno riječi da im kažem hvala. Baš sam jako sretan”, govori nam.

Još samo Grad treba uskočiti

Vjeko i Petra jutros su kontaktirali i Grad kako bi ih izvijestili da su prikupili novac i kako bi i od njih zatražili obećano. S time i još, kažu, ponešto sitnih donacija imat će potrebnih 78.100 za električnu koso-podiznu platformu.

Potom će kontaktirati i zagrebačku tvrtku koja im je dala ponudu te se nadaju da će uskoro, bez ičije pomoći, moći ponovno svakodnevno u šetnje.

 

Zdravka Grund
Telegram autor
1729 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program