Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Pitanje zdravlja Ima li ikakve koristi od migrene? Zvuči suludo, ali zapravo da

Izvukli smo nekoliko dobrih posljedica migrene

Facepalm gesture. Problem. Trouble. Young female character with a hand palm on a forehead. Conceptual flat editable vector illustration, clip art
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Ima li ikakve koristi od migrene? Puno onih koji pate od nje složit će se da je to čudno pitanje. Migrena je česta, nasljedna bolest koja traje cijeli život, a koja najjače pogađa ljude tijekom najproduktivnijih godina rada i roditeljstva. Povezana je s većim rizikom moždanog i srčanog udara te depresije i tjeskobe. Što onda može biti dobro oko migrene?

1. Migrena može štititi od dijabetesa tipa II

Nedavna studija sugerira da su, barem žene, koje imaju migrenu, u određenoj mjeri zaštićene od dijabetesa tipa II. Studija koja je pratila skoro 75 tisuća žena tijekom 10 godina, ustanovila je da žene koje pate od migrena, za 20 do 30 posto rjeđe obolijevaju od dijabetesa tipa II. Ako se stanje migrene popravi i glavobolje se smanje, šanse za razvoj dijabetesa rastu. To podupire ideju da migrena štiti od nastanka dijabetesa i da se ne radi o slučajnoj vezi. Stručnjaci za glavobolje dugo su promatrali pacijente s migrenom koji nisu razvili dijabetes tako učestalo kao ostatak populacije, pa saznanja ove studije nisu neočekivana.

Razlog ovog odnosa ipak ostaje nejasan, što može biti u tome da imate glavobolju koja bi mogla poboljšati razinu inzulina i vrijednosti šećera u krvi? Gledano obrnuto, jedno objašnjenje može biti da povišene razine šećera u krvi štite od glavobolje. Još jedno objašnjenje je da to ima veza s molekulom proteina u tijelu CGRP koja je aktivna u oba stanja i može biti faktor koji ih povezuje. Ovo je opsežna i dobro provedena studija. Ograničenje je što je proučavala samo žene i ispitivana populacija je bila prilično homogena. Ipak, stručnjaci misle da se može generalizirati i na druge populacije, ne samo na žene bijele rase.

2. Migrene štite od alkoholizma

Istraživanje sugerira da su oni koji pate od migrena relativno zaštićeni od alkoholizma. Ovdje se možda radi o puno intuitivnijem odnosu nego s dijabetesom pošto puno ljudi s migrenom izbjegava alkohol jer im može izazvati glavobolju.

3. Migrene su možda ponudile evolucijsku prednost

Proučavane su i moguće evolucijske prednosti migrene. U pravilu, uvjeti koji narušavaju funkcioniranje pojedinca trebali bi dovesti do njegovog lošijeg opstanka dugoročno i eventualnog izumiranja osobine. Ali i nakon milijuna godina, migrena opstaje i preživljava. Ima nekoliko evolucijskih objašnjenja. Jedno od njih je da je migrena izvorno evoluirala kao zaštitni alarmni sustav protiv otrova koji ulaze u tijelo.

Izbjegavanje unosa otrovnih tvari jer uzrokuju glavobolju, može rezultirati boljim zdravstvenim i evolucijskim prednostima, u usporedbi s pojedincima bez glavobolje koji mogu bez posljedica koristiti takve otrove pa imati neželjene posljedice. Migrena koju danas poznajemo može se razviti kao posljedica pretjerane aktivnosti ili prevelike osjetljivosti tog evolucijski važnog sustava ranog upozoravanja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više