Nekad je nužno odabrati stranu

Imamo jako veselu vijest: možete se nastaviti ubijati u krumpiru, studija tvrdi da je zapravo jako zdrav

Možemo do kraja života jesti krumpir i ništa više, i ostati prilično zdravi

Potato vector seamless pattern. Hand drawn food background. Drawing heaps, whole vegetables and sliced pieces. Detailed sketch style ornament
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Desetljećima se krumpir smatra nezdravim i savjetuju nas da ga ne jedemo previše. Ali novo istraživanje tvrdi da je krumpir itekako zdrav. Znanstvenici čak kažu da možemo do kraja života jesti krumpir i ništa više, i ostati prilično zdravi, a nema puno namirnica za koje se to može ustvrditi.

U izviješću od 60 stranica, kaže se da ovo jeftino povrće može smanjiti rizik srčanog udara i da štiti od demencije. Profesor Derek Stewart s James Hutton Instituta u Škotskoj, kaže da su opsežne analize prije provedenih studija pokazale kako krumpir nudi cijeli niz koristi na zdravlje.

Krumpir je izvor C vitamina, B6 i B9

Krumpiri su izvor puno vitamina i makro i mikro minerala, za koje puno ljudi troši novce na nadomjestke. Krumpir sadrži i snažne antioksidanse, karotenoide i polifenole. Profesor Stewart kaže da su epidemiološke studije provedene na velikom broju ljudi gledale na povezanost krumpira i kardiovaskularnih bolesti.

Došlo se do toga da se može ustvrditi da je zamjena mesa povrćem i krumpirom povezana s manjim rizikom srčanog udara. Drugo je istraživanje pokazalo čvrstu vezu s jačom kognitivnom funkcijom kod starijih ljudi koji jedu krumpir. Krumpir je značajan izvor C vitamina, B6 i B9 vitamina. Zajedno, oni su odgovorni za zaustavljanje silazne putanje neurodegenerativnih bolesti.

Minerali preživljavaju metode pripreme

Dr. Mark Taylor koji je isto sudjelovao u pisanju izviješća naslova “Krumpir-osnova ljudske prehrane sa blagodatima za zdravlje”, kaže da u usporedbi s voćem, mesom, lisnatim povrćem, krumpir se često smatra lošijim izvorom vitamina i minerala.

A to nije točno. Krumpir je važan u ljudskoj prehrani i treba ga smatrati značajnim izvorom velikih koristi za zdravlje. Minerali u krumpiru koji se pripravlja kuhanjem, prženjem ili pečenjem preživljavaju metode pripreme.

Naravno, to ne znači da prženih krumpira treba jesti neumjereno jer zbog načina pripreme raste opasnost od pretilosti. Istraživanje je provela organizacija Agricultural and Horticulture Development Board, organizacija koju financiraju farmeri i uzgajivači, a prenosi Mailonline.