Imamo nezgodnu vijest; stručnjaci tvrde da biste uvijek trebali koristiti friško opranu kuhinjsku krpu

Znanstvenici upozoravaju da ponovna upotreba kuhinjske krpe može dovesti do trovanja hranom

FOTO: Pixabay

Sljedeći put kada brišete suđe, imajte na umu da uvijek morate koristiti svježe opranu kuhinjsku krpu. Znanstvenici upozoravaju da ponovna upotreba kuhinjske krpe može dovesti do trovanja hranom. Pola kuhinjskih krpa koje su analizirali sadržavalo je bakterije kao escherichiju coli jer vlažan ili mokar materijal pomaže njihovom širenju.

Stručnjaci su utvrdili da je najgore bilo kod obitelji koje jedu meso i onih koji istu krpu koriste nekoliko puta za brisanje pribora za jelo, za sušenje ruku, držanje vrućih posuda i brisanje kuhinjskih površina.

Prisutna u kućanstvima u kojima se jede meso

Sveučilište Mauricijus analiziralo je 100 kuhinjskih krpa nakon mjesec dana upotrebe i pronašli su da je kod 49 posto bilo bakterija u porastu, a kod trećine je bila prisutna escherichija coli. E.coli opasna je za djecu i starije osobe i osobito je prisutna u kućanstvima koja konzumiraju nevegetarijansku hranu.

Vodeća autorica studije, dr. Susheela Biranjia Hurdoyal upozorava da naročito velike obitelji sa starijim članovima moraju biti iznimno oprezne kod higijene u kuhinji.