Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Imamo nježnu priču iz Podsuseda; o mački Miri koja brine za tri štenca nakon što su ostali bez mame

Pero, Ždero i Medo stigli su u dom Fućekovih kako bi tamo ojačali i bili spremni za udomljavanje

Mačka Mira koja pazi na Peru, Žderu i Medu
FOTO: Facebook Mačke i mačori zagrebačkih ulica

Malgorzatu Fućek iz Podsuseda nedavno je uzdrmala obavijest na fejsu na koju je naišla, o devet tek rođenih štenaca koji su ostali bez mame. Spasila ih je samoborska Udruga Rea, no ostali su posve sami, slabi i prestrašeni. Fućek, inače Poljakinja koja živi u Zagrebu posljednje četiri godine sa suprugom, jednim psom i mačkom, odlučila je, barem dok malo ne ojačaju i dok im se ne nađe trajni dom, primiti tri psića.

Ono što nije očekivala jest da će joj oko njih redovito pomagati Mira, njezina mačka. Dom Fućekovih je tako odnedavno jedan od slađih primjera suživota pasa i mačaka, gdje osim psića i Mire, koja im je dolutala ove zime, živi i kujica Kira koju su prvu udomili.

Kako im se Mira počela približavati

Štenci, koje su nazvali Pero, Ždero i Medo, stigli su prije mjesec dana. Ljubav, doduše, nije odmah eksplodirala. Gospođa Fućek objašnjava da je trebalo malo vremena da se mačka i štenci zbliže. Kad su tek stigli u njezin dom bili su stari desetak dana. Po cijele dane su samo plakali za mamom, a mačka Mira ih je samo promatrala i uglavnom izbjegavala. No, situacija se polako počela mijenjati.

Gepostet von Malgorzata Fućek am Mittwoch, 25. April 2018

“Kad sam se dizala usred noći da nahranim malene, ona bi se dizala sa mnom i sve to gledala, uvijek negdje blizu. I tako je jednog dana krenulo – jedan psić bio je mokar od mlijeka nakon hranjenja pa ga je počela čistiti. Pažljivo i nježno. Malci su čak pokušavali i nju dojiti, instinktno su njuškali njezin trbuh i tražili bradavice. To im nije dozvolila, ali nije se ljutila, samo bi ih nježno pomaknula”, priča nam Fućek, koja njihov odnos često bilježi kamerom.

Pero, Medo i Ždero ostali su bez mame Facebook Malgorzata Fućek
Prije dolaska psića, Mira i Kira su bile same Facebook Mačke i mačori zagrebačkih ulica

Svi zajedno spavaju i idu u šetnje

Sada su sve životinje toliko bliske da Mira, Kira i psići zajedno spavaju, ugodno stisnuti. Često idu i zajedno u šetnje, koje znaju biti dosta zabavne. “Muž, ja i 4 psa šećemo po parku, a Mira nas negdje sa strane prati. Ponekad nas prestigne i onda je malci počnu ganjati, ali nemaju nikakve šanse! Mira skoči na drvo i onda je sve gotovo”, smije se Malgorzata. Mačka je psiće naučila puno toga, recimo nekim zgodnim igrama, pa se tako sada redovito, poput pravih mačaka, igraju vunom i koncem.

Mira i štenci Facebook Mačke i mačori zagrebačkih ulica

Iako su spremni brinuti se za njih koliko treba, Fućekovi kažu da će ovoj maloj idili ipak u nekom trenutku doći kraj. Naime, za Peru, Žderu i Medu Udruga intenzivno traži stalne domove. Rastanak će, sigurna je Fućek, dosta teško pasti Miri i Kiri. “Znamo da će naše životinje biti tužne i da se mica jako vezala, ali mali trebaju svoje domove. Sigurni smo da će otići u dobre ruke, Udruga brine za to”, govori. Dodaje i da se nada da će Pero, Ždero i Medo završiti u domu s nekim drugim mačkama, jer ih je Mira sada naučila jednoj velikoj ljubavi.

Mira i štenci u šetnji Malgorzata Fućek/Facebok

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više