Život

Imamo rekordan broj novozaraženih - 116. Umrle su još dvije osobe

Nacionalni stožer objavio je najnovije informacije o koroanvirusu u Hrvatskoj

06.05.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Vili Beros. Photo: Josip Regovic/POOL/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/POOL/PIXSELL

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno do sad rekordnih 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite, koji je uslijed trenutne epidemiološke situacije uveo nužne mjere za okupljanja s više od 100 sudionika.

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom Covid-19 tako da je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038, stoji u priopćenju Stožera. Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od čega su na respiratoru četiri pacijenta. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91.486 osoba, od toga 1722 u zadnja 24 sata.

Nove mjere za okupljanja

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Nacionalni stožer danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti Covid-19.

Organizatori koji na okupljanju očekuju više od 100 osoba obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati tu obavijest.

Također, svi organizatori okupljanja s više od 100 sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se kod nekoga ustanovi zaraza virusom što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provedbe odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Svadbe sve češća žarišta

Županijski stožeri su tijekom dana javili za više od sto novih slučajeva. Najkritičniji je opet Zagreb gdje je registrirano 35 novozaraženih. Situacija nije dobra ni u Osječko-baranjskoj gdje je potvrđeno 20 novih slučajeva, a od toga 12 iz već poznatog žarišta u Đakovu.

Sve više slučajeva potvrđeno je i s jedne svadbe u Splitu. Splitsko-dalmatinska županija ima 17 novozaraženih, a dosad 23 slučaja povezuju sa svadbom u Splitu i njihovim kontaktima.

Problematična je i Zadarska županija gdje je registrirano 14 novozaraženih osoba. I tamo ih je 12 povezano s nedavno održanim vjenčanjem, dok su se preostale dvije osobe zarazile drugdje.

Nastavite čitati