Život

Indonezija ljude koji krše mjere izolacije kažnjava čišćenjem javnih WC-a

Moraju nositi i poseban prsluk kako bi ostali građani znali da su kažnjeni

YOGYAKARTA, INDONESIA - MAY 12: Indonesian health officials wearing protective suit take blood samples from a girl during a mass rapid test for COVID-19 at a sports hall, for supermarket visitors where the local government said a cluster of cases were detected on May 12, 2020 in Yogyakarta, Indonesia. Indonesia is struggling to contain hundreds of new daily cases of coronavirus, officials have so far confirmed over 14,000 cases of COVID-19 in the country with at least more 1,000 recorded fatalities. The coronavirus (COVID-19) pandemic has spread to at least 200 countries and territories around the world, claiming over 280,000 lives and infecting over 4 million. (Photo by Ulet Ifansasti/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Indonežanima koji prekrše pravila uvedena u sklopu borbe protiv koronavirusa, u Jakarti prijeti neobična kazna – čišćenje javnih zahoda u posebnom prsluku, kako bi ostali građani znali da su kažnjeni. Čišćenje toaleta jedna je od kazni na popisu za nepoštivanje donesenih mjera.

Izlazak na ulicu bez maske kažnjava se s 250.000 rupija (15,50 eura), a građani koji se grupiraju unatoč zabrani, morat će čistiti javne i zahode u raznim javnim institucijama. Usto moraju odjenuti poseban prsluk koji ukazuje na to da su kažnjeni.

Kazne za kršenje pravila su oko 31000 eura

Tvrtke u kojima zaposlenici zaborave za sobom zatvoriti vrata ili krše pravila o zaštiti javnog zdravlja mogu biti kažnjene s do 50 milijuna rupija (oko 3100 eura), stoji u pravilima ponašanja u vrijeme pandemije.

Vlasti Jakarte, u čijoj gradskoj aglomeraciji živi oko 30 milijuna stanovnika, u travnju su zbog pandemije koronavirusa uvele mjere djelomične karantene. Ostali indonezijski gradovi uveli su slične mjere, no njihovo je kršenje učestalo.

Tijekom vikenda u Džakarti se okupilo nekoliko stotina ljudi koji su prosvjedovali zbog zatvaranja jednog restorana brze hrane. U Indoneziji je po službenim podacima koronavirusom zaraženo 14.749 osoba, a umrlo ih je 1007. No pretpostavlja se da je broj zaraženih puno veći u toj zemlji s više od 260 milijuna stanovnika.

Nastavite čitati