Inspekcije su obavile 390 nadzora. Ulovili su trgovce koji su napuhali cijene i poslodavce koji krše zaštitu radnika

Još su 63 inspekcijska nadzora su u tijeku

ZADNJA IZMJENA: ožu 26, 2020
Foto: Vjekoslav Skledar
Što se upravo događa s koronavirusom:

Tržišni inspektori Državnog inspektorata zaključno s današnjim danom obavili su 390 inspekcijska nadzora gospodarskih subjekata, a 63 inspekcijska nadzora su u tijeku te se utvrđuju činjenice, objavili su u četvrtak iz Državnog inspektorata.

Iz Državnog inspektorata navode i da u nadzorima nad 28 gospodarskih subjekata postoji osnovana sumnja u povrede odluke Vlade o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena i Zakona o zaštiti potrošača, u dijelu kojima se uređuje nepoštena poslovna praksa trgovca, odnosno povećanje cijena proizvoda.

Cijene podizali i dobavljači

Time su obuhvaćeni proizvodi: dječja hrana, dječje pelene, tjestenina, brašno, jestivo ulje, šećer, sol, riža, mesne konzerve, jaja, riblje konzerve, voda za piće, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku.

Kod pojedinih gospodarskih subjekta utvrđene su nepravilnosti zbog povećanja nabavne cijene od strane dobavljača te su inspekcijski nadzori usmjereni i prema dobavljačima. To znači, kako objašnjavaju, da se kod pojedinih veletrgovaca obavljaju nadzori s aspekta zaračunatih vrlo visokih marža za proizvode zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva za ruke.

Kršili mjere zaštite radnika

Vezano uz nepridržavanje mjera zaštite radnika i osoba na radu od epidemije Covid-19, Državni inspektorat je zaprimio 26 prijava protiv pojedinih poslodavaca.

Inspektori zaštite na radu su obavili 16 inspekcijskih nadzora inspektora rada te je kod 4 poslodavca utvrđeno nepridržavanje mjera Stožera civilne zaštite. Tim poslodavcima je doneseno rješenje o zabrani obavljanja radnih postupaka protivno propisima, a postupanje po ostalih 10 prijava je u tijeku, ističu iz Državnog inspektorata.

Tvrde i kako Državni inspektorat funkcionira po načelu transparentnosti te distinkcije između blažih i ozbiljnijih prekršaja. “Zalažemo se i zalagat ćemo se za prevenciju, edukaciju i partnerski odnos sa subjektima”, poručili su.

Neprimjerena komunikacija Udruge trgovina

Iz Državnog inspektorata su očitovali na priopćenje HUP-Udruge trgovine koja je danas poručila da nadzori i kontrole iz područja rada Državnog inspektorata trebaju biti primjereni izvanrednim okolnostima i otežanim uvjetima poslovanja te da pristup mora biti konstruktivan, a ne represivan.

Takav način komunikacije HUP Udruge trgovine u Državnom inspektoratu su ocijenili “neprimjerenim te u suprotnosti rada i djelovanja Državnog inspektorata, a to je partnerski odnos i otvorena interna komunikacija”.

Nedovoljno znanje i razumjevanje

Iz Državnog inspektorata smatraju kako su navodi HUP-Udruge trgovine proizašli iz “nedovoljnog znanja, razumijevanja i realnog sagledavanja situacije u kojoj su građani Hrvatske u vrijeme epidemije bolesti COVID-19”.

Naime, iz HUP-Udruge trgovine apelirali su da se nadzori i kontrole prilagode okolnostima. “Aktivnosti Inspektorata trebaju biti usmjerene na davanje prethodnih upozorenja i mogućnostima davanja roka da se isprave zamijećeni nedostaci”, istaknula je u priopćenju direktorica HUP-Udruge trgovine Sanja Smoljak Katić.

Tražili usklađenost s uputama Stožera

Jednako tako u HUP-u su tražili da Državni inspektorat na cijelom području Hrvatske bude usklađen s uputama Nacionalnog stožera.

Ukoliko su prepoznate aktivnosti crnog tržišta, iz Udruge trgovine apeliraju na inspektorat da se evidentiraju i sankcioniraju te da se legalnim gospodarskim subjektima, kao što su trgovina hranom i promet lijekova, osigura slobodan protok, prodaja, dostava jer je ciklus kretanje robe u tim sektorima izrazito kratak i vrlo pojačan.

Inspektorat traži od HUP-a da uvaži okolnosti

Vezano uz konkretne inspekcijske nadzore na koje se referira HUP-Udruga trgovine, iz Državnog inspektorata napominju da uvažavaju izvanredne okolnosti pa i u djelu dostave neophodne dokumentacije za utvrđivanje činjenica.

Poželjno je i da HUP Udruga trgovine jednako tako uvaži okolnosti u kojima se nalaze i inspektori Držanog inspektorata koji kontinuirano obavljaju inspekcijske nadzore u cilju zaštite svih hrvatskih građana za vrijeme epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, zaključuje se u priopćenju Državnog inspektorata.

Zdravka Grund
Telegram autor
1761 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program