Život

Irski ministar vanjskih poslova preklinje Britance da prestanu luđački slati molbe za putovnice

Kaže da se njihove službe ne mogu nositi s masivnom potražnjom

Charles Flanagan Foreign Minister of Ireland signs the guest book during a meeting with Secretary-General Ban Ki-moon at the United Nations Headquarters during the 70th Session of the UN General Assembly on October 1, 2015 in New York.     AFP PHOTO/KENA BETANCUR / AFP PHOTO / KENA BETANCUR
FOTO: AFP

Irski ministar vanjskih poslova, Charlie Flanagan, zamolio je Britance da prestanu slati molbe za irske putovnice. Ministar kaže da se njihove službe ne mogu nositi sa masivnom potražnjom. Porast potražnje za irskim putovnicama nakon Brexita dolazi od nekih očajnih građana Velike Britanije koji pokušavaju održati vezu sa Europskom unijom.

U petak, nakon britanskog glasovanja za izlazak iz Unije, Google javlja o velikom porastu upita na tražilici o Velikoj Britaniji, a koji se odnose na postupak dobijanja irske putovnice. Jedan od četri građanina Velike Britanije ima irsko porijeklo.

Boje se da će im prava biti ukinuta

Ministar moli Britance da apliciraju za putovnicu jedino ako je nužno. A usput objašnjava da će Britancima unutar Europske unije kretanje i dalje biti neograničeno dok se formalno ne ispregovara njihov izlaz. Povećani interes izraz je strepnji nekih građana Britanije da će im prava koja uživaju kao građani Unije biti ukinuta.

Poštanski uredi u Sjevernoj Irskoj ostali su bez formulara za podnošenje molbe za irsku putovnicu odmah prošlog vikenda. Ian Paisley Jr., iz Demokratske unionističke stranke i veliki zagovornik izlaska Britanije iz EU, savjetuje na Twitteru da građani koji imaju pravo na drugu putovnicu, to i zatraže.

https://twitter.com/ianpaisleymp/status/746316224024481792

Ako imaju irske roditelje mogu dobiti državljanstvo

Irski ministar vanjskih poslova bio je prisiljen u petak na web stranicama objasniti i savjetovati ljude kako do irske putne isprave. Ljudi od irskih roditelja koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu zatražiti irsko državljanstvo.

U nekim slučajevima i potomci irskih baka i djedova. U uputama stoji da se može zatražiti irsko državljanstvo ako je jedan od roditelja koji nije rođen u Irskoj, bio irski državljanin u trenutku rođenja osobe koja traži državljanstvo.

Možete biti kvalificirani i ako je jedan od roditelja dobilo irsko državljanstvo naturalizacijom ili registracijom kod rođenja na tlu Irske. Britancima koji žive u Uniji također je rečeno da razmotre mogućnosti dobijanja putovnice iz Europske unije.

Putovnice drugih zemalja

Prevoditelj iz Francuske koji ima pravo ovjere dokumenata kazao je The Guardianu da je odmah primio 7 molbi za francuskim putovnicama od Britanaca koji tamo žive. Za dobijanje francuske putovnice mora se pet godina živjeti u Francuskoj.

Malta daje putovnicu dobrostojećim strancima za 650.000 eura. Podnositelji molbe moraju kupiti ili iznajmiti nekretninu te investirati u vladine obveznice 115.000 eura. Cipar nudi sličnu shemu ali malo skuplje, za 5 milijuna eura.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu