Život

Istrijani mole slovenskog premijera da ih makne s crvene liste. 'Ovdje je sigurno, uvedite mjere na razini županija'

Uvjeravaju kako nije slučajno situacija kod njih bolja nego u drugim županijama

17.07.2020.., Pula - 
Turisti su danas zbog jutarnje kise umjesto na more obilazili pulu. Nosenje maski kao mjera protiv korona virusa ozbiljno je shvacena tako da vecina turista a i domacih sve vise nose taj u zadnje vrijeme zastitni modni detalj.
Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

Istarska županija i svi istarski gradovi danas su uputili apel predsjedniku slovenske Vlade, Janezu Janši. Apeliraju da mjere za Hrvatsku uvode selektivno i po županijama, a ne za cijelu zemlju. Navode kako je situacija kod njih puno bolja nego u drugim županijama, pišu 24sata.

“Ovim putem pozdravljamo napore Vlade Republike Hrvatske da sa susjedima i zemljama Europske Unije postigne dogovor oko uvođenja epidemiološkog režima na razini hrvatskih županija, a ne na razini cijele zemlje”, stoji na početku njihove molbe.

Dobra situacija nije slučajna

Iz Istarske županije posebno naglašavaju kako nije slučajnost da je epidemiološka slika kod njih tako dobra. “Do sada je već prilično jasno da kontinuirano dobra i izrazito stabilna epidemiološka slika u Istarskoj županiji nije slučajnost nego rezultat izuzetnih napora Stožera civilne zaštite Istarske županije i velike discipline svih naših građana, gostiju i poslovnih subjekata koji se dosljedno pridržavaju mjera”.

Dodali su i kako su svjedočili nezadovoljstvu slovenskih državljana nakon što je Hrvatska stavljena na crvenu listu. Kažu kako su njihovu županiju nerado napuštali. “Istarska županija i Slovenija godinama njeguju izuzetno dobre prijateljske odnose i slovenski državljani u Istri su ne samo dobrodošli, nego i potpuno sigurni”, uvjeravaju Istrijani.

Podsjetili su na dobrosusjedske odnose

U svom apelu Istrijani su Janšu zamolili da još jednom razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija. “Stabilna i povoljna dobra epidemiološka situacija u Istri nije rezultat sreće, nego strategije i discipline!”, kažu Istrijani i dodaju:

“Sve su naše općine i gradovi usredotočeni na to da se gosti u Istarskoj županiji osjećaju sigurno te da njihovo zdravlje, kao ni zdravlje ljudi koji ih čekaju kod kuće, ne bude ni na koji način ugroženo. Uvjereni smo da će otvaranje Istre za građane Slovenije pozdraviti ne samo Istra i Hrvatska, nego i naši dragi prijatelji u Sloveniji”, stoji naposljetku.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu