Istup poznatog seizmologa: ‘Današnji udar u Dalmaciji nije povezan sa zagrebačkim potresima’

Krešimir Kuk gostovao je na N1 televiziji

ZADNJA IZMJENA: ruj 20, 2020
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Seizmolog Krešimir Kuk istupio je na N1 televiziji. Kazao je kako je potres, koji je u nedjelju pogodio područje oko Gračaca, bio snažan no nije bilo dojava o materijalnim štetama, a poručio je i kako ga ne treba dovoditi u vezu s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja.

“Potres je bio umjereno jak, do jak. Dakle, radi se o snažnom potresu koji se u užem epicentralnom području značajno manifestirao i osjetio, što je izazvalo veliku zabrinutost građana. Osjetio se na širem području, skroz do Zadra, Biograda, Knina te je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, makar do sada nismo primili dojavu o nikakvim materijalnim štetama”, izjavio je Kuk za N1.

Današnji potres nije povezan sa zagrebačkim

Naglasio je i kako potres ne treba povezivati s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja jer oni nisu direktno povezani. Područje oko Gračaca, Knina i južni dio priobalja je također jako seizmički aktivan i u njemu se potresi događaju, ustvrdio je.

“Radi se o jakom potresu, ali ne tako jakom da bi trebao izazivati materijane štete i nadamo se da se radi o uobičajenoj sezmičkoj aktivnosti”, zaključio je seizmolog Krešimir Kuk. Seizmološka služba HR na Twitteru je objavila da je u 12.55 sati kod Gračaca zabilježen potres magnitude 4,2 po Richteru.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program