Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Italija: U jednom danu umrlo 250 osoba, najviše dosad

Broj zaraženioh je sada 14.955, to je porast od 2116 osoba u odnosu na jučer

A hospital employees wearing a protection mask and gear exits a tent at a temporary emergency structure set up outside the accident and emergency department, where any new arrivals presenting suspect new coronavirus symptoms are being tested, at the Brescia hospital, Lombardy, on March 13, 2020. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
FOTO: AFP

Talijanski krizni stožer maloprije je objavio da je u posljednja 24 sata umrlo 250 ljudi, što je najveća brojka otkad je izbila epidemija u toj državi. Broj zaraženioh je sada 14.955, to je porast od 2116 osoba u odnosu na jučer. Broj mrtvih sada je na 1266, piše La Repubblica.

Inače, Lombardija je u petak zatražila uvođenje dodatnih strogih mjera za suzbijanje koronavirusa zbog sve većeg broja zaraženih i mrtvih. Talijanska vlada uvela je ovaj tjedan drastične mjere u cijeloj zemlji, zatvorivši barove, restorane i većinu trgovina i zabranivši putovanja koja nisu nužna. Tvornice i javni prijevoz i dalje rade.

TRaže strože mjere

Lombardija smatra da bi trebalo obustaviti i te djelatnosti ne bi li se iskorijenilo bolest. “Tražimo da se učini iznimka za Lombardiju, koja je najteže pogođena regija, i da se zatvori još trgovina i tvrtki”, rekao je Giulio Gallera, mjesni vijećnik zadužen za socijalnu skrb. “Ako izdržimo još najmanje osam dana, možda će se stvari promijeniti”, rekao je za televizijsku postaju RAI 3.

Neke tvrtke, poput Fiata Chryslera, odlučile su zatvoriti dio proizvodnje. Proizvođač kočnica Brembo objavio je u petak da će privremeno prekinuti proizvodnju u svoje četiri tvornice u Italiji. Nije poznato hoće li talijanski premijer Giuseppe Conte pristati na nove strože mjere u Lombardiji. “Danas imamo dva cilja: pobrinuti se za bolesne i spriječiti infekcije i pobrinuti se za naše gospodarstvo”, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Di Maio je to kazao na događaju na kojem je zahvalio Kini na slanju 31 tone medicinske opreme, uključujući maske i respiratore, kao i liječnički tim. “Italija nije sama”, rekao je. “Kina se oporavlja a uskoro ćemo se oporaviti i mi.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više