Iz Čistoće upozoravaju Zagrepčane da im više neće odvoziti biootpad ako nastave svašta bacati u smeđe kante

Ova poruka iz Čistoće dolazi dan nakon što je objavljeno koliko doista odvajamo otpad u Hrvatskoj

ZADNJA IZMJENA: ruj 16, 2020
Foto: PIXSELL

Zagrebačka Čistoća najavila je da neće odvoziti biootpad građanima koji će u smeđe spremnike bacati neku drugu vrstu smeća. Djelatnici Čistoće, kako doznajemo, pronalazili su u tim spremnicima svakojake druge vrste otpada od kartonske i plastične ambalaže, odjeće i cigareta, pa do starih tepiha.

Oštra poruka iz Čistoće

Sada im je, ako je suditi po poruci koju su uputili građanima, prekipjelo.

“U zadnje vrijeme primijetili smo veće količine raznog nepripadajućeg otpada u smeđim spremnicima za biootpad. Ovim putem pozivamo građane na pravilno odvajanje otpada te molimo da se u smeđe spremnike odlaže samo ona vrsta otpada koja je propisana. Ukoliko se utvrdi kako u spremniku nije odložen isključivo propisani biootpad, usluga pražnjenja neće biti pružena”, doslovno su zaprijetili iz Čistoće građanima Zagreba.

Što sve spada u biootpad?

Iskoristili su ovu poruku i da građanima još jednom ukažu koliko je važno da biootpad ne bacaju u smeđe spremnike u plastičnim vrećicama.

Kako ne bi bilo zabune naveli su i što sve može biti odloženo kao biootpad: kuhinjski otpad, poput ostataka i kore voća i povrća, ljuske jaja, taloga od kave, vrećica od čaja, ostataka kruha, listova salate, blitve, kelja i slično; vrtni ili zeleni otpad u koji spada uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća, te male količine ostalog biootpada kao što su kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski ostaci.

Ovo ne ide u smeđu kantu

Naglasili su i što nikako ne smije biti bačeno u smeđu kantu: ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža, guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete…

“Odgovornim pristupom prema odvajanju biootpada razvijamo zdrave ekološke navike, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš”, pojasnili su odluku iz zagrebačke Čistoće.

Poruka dolazi samo dan nakon što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priopćilo da stopa odvojenog prikupljanja komunalnog otpada u Hrvatskoj za 2019. iznosi oko 37 posto što je šest posto više nego godinu ranije.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1983 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program