Iz Dumovca su sinoć par puta morali spašavati srne; jedna je nažalost uginula, dvije su se super oporavile

Jedna je uginula od udarca automobila, jedna je danas puštena na slobodu

ZADNJA IZMJENA: svi 13, 2020
Foto: Dumovec

Prošla noć bila je hektična za ekipu u Dumovcu. Prvo su oko 22 sata dobili dojavu o srni u mjestu Štefanovec, koju su uočili građani. Nakon toga, u tri ujutro ponovo im je zazvonio telefon, ovog puta u pitanju su bile dvije srne na istoj lokaciji. Na njih je naletio auto, jedna je bila ošamućena, a druga je nažalost odmah uginula.

“Netko je vozilom naletio na dvije srne. Jedna je uginula na licu mjesta, a drugu smo prevezli na Veterinarski fakultet. Nadamo se da će biti dobro”, objavili su prije nekoliko sati na svojoj Facebook stranici iz Dumovca. Telegram se čuo s njima.

Naporna noć

Kako nam kaže Damir Skok, ravnatelj ZOO-a, u sklopu kojeg Dumovec djeluje, i građani su se uključili u akciju spašavanja prve srne. “Ljudi su uočili srnu kako leži kraj ceste. Preporučili smo im da je pokriju nekom dekom dok mi ne dođemo. Naime, bilo je potrebno zagrijati je da se ne pothladi. Građeni su to i učinili.”

Čini se da je to bilo dovoljno, jer iako je gospodin Dalibor iz Dumovca došao prilično brzo, srnica je došla k sebi i sama odskakutala dalje. Druga akcija ipak je bila nešto teža. “Svega nekoliko sati kasnije, oko 3 sata u noći, primili smo dojavu policije. Javljeno nam je da je vozilo na istom mjestu gdje smo bili, naletjelo na dvije srne”, kaže nam Skok.

I druga je vraćena u prirodu

Nažalost za jednu srnicu u tri ujutro gospodin Dalibor mogao je samo konstatirati smrt, druga je pak stajala sa strane. “Stajala je podno neke uzbrdice. Djelovala je ošamućeno. Zbog toga smo je preuzeli i odvezli na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je ubrzo došla k sebi”, priča nam Skok.

Dodaje kako je srna sama šetala i jela te da se radilo o odrasloj ženki staroj nekoliko godina. “Budući da je utvrđeno kako nema nikakvih ozljeda, naša ju je jutarnja terenska ekipa preuzela i pustila u prirodu, ovaj put dalje od prometnica”. Skok je naposljetku još jednom zamolio vozače da budu oprezni, pogotovo jer je sezona mladunaca.

Željka Orešković
Telegram autor
1118 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program