Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Iz Moderne poručuju da njihov novi booster snažno djeluje i na podvarijante omikrona

Stručnjaci kažu da nova inačica cjepiva mogla dovesti do prekretnice u borbi protiv virusa

(FILES) In this file photo taken on January 07, 2022, the Moderna Covid-19 vaccine is prepared for administration at Union Station in Los Angeles. - The US Food and Drug Administration granted emergency authorization Friday for the use of Pfizer and Moderna Covid-19 vaccines in the youngest children, the final age group awaiting immunization in most countries. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
FOTO: AFP

Iz farmaceutske kompanije Moderna stigla je vijest da je poboljšana verzija njihovog cjepiva protiv covida dizajnirana da cilja varijantu omikron, također stvorila snažan imunološki odgovor protiv brzoširećih podvarijanti omikrona BA.4 i BA.5, saznaje Reuters.

Nova inačica cjepiva, za koje se Moderna nada da će biti odobreno za uporabu kao dopunsko cjepivo na jesen, je bivalentno, što znači da je dizajnirano da cilja dvije različite varijante koronavirusa, originalnu varijantu iz 2020. godine i varijantu omikron koja je bila široko u opticaju prošle zime.

Trajna zaštita od cijele ‘obitelji’ omikrona

Iz Moderne su poručili da, iako je booster izazvao slabiji imunološki odgovor u odnosu na BA.4 i BA.5 nego protiv podvarijante BA.1 protiv koje je posebno dizajnirano, podaci sugeriraju da bi cjepivo moglo proizvesti trajnu zaštitu od cijele obitelji varijante omikron. Stručnjaci Moderne kažu da ovo moglo značiti prekretnicu u borbi protiv virusa. U idućim tjednima tvrtka planira podnijeti zahtjev za odobrenje kako bi bili spremni za jesen kada se očekuje povećanje broja oboljelih.

Pfizer/BioNTech također testiraju nekoliko mogućih varijanti prilagođenih cjepiva protiv covida, uključujući i bivalentno slično Moderninom. Europska agencija za lijekove prošlog je tjedna pokrenula kontinuirani pregled svih kandidata, iako tvrtke još nisu objavile podatke koliko učinkovito djeluju. BioNTech je objavio da bi cjepivo moglo stići na tržište već u kolovozu ali možda i u rujnu ili nešto kasnije.