Život

Iz NASA-e javljaju da je njihov teleskop otkrio dva nova planeta

Otkrio je 'super-Zemlju' i 'toplu Zemlju' , ali su oba planeta pretopla za život

FOTO: @NASA_TESS/Twitter/Screenshot

Pet mjeseci nakon lansiranja NASA-in orbitalni teleskop za potragu za planetima izvan Sunčeva sustava, otkrio je dva udaljena planeta, objavili su dužnosnici u četvrtak. NASA-in satelit TESS, otkrio je “super-Zemlju” i “toplu Zemlju” u solarnim sustavima udaljenima najmanje 49 svjetlosnih godina što je prvo otkriće toga satelita lansiranog u travnju.

Misija TESS-a trajat će dvije godine i koštat će 337 milijuna dolara te joj je cilj proširiti znanja astronoma o tzv. egzoplanetima koji kruže oko udaljenih zvijezda.

Otkriveni planeti su pretopli za život

“Otkriveni planeti pretopli su za život”, kaže znanstvenica Sara Seager koja očekuje mnoga nova otkrića toga satelita. “Morat ćemo pričekati da vidimo što će TESS još otkriti”, kaže Seager. “Znamo da tamo vani postoje planeti na noćnom nebu koji čekaju da ih se pronađe”.

TESS bi trebao nastaviti rad svoga prethodnika svemirskog teleskopa Keplera koji je otkrio mnoge od 3700 dosad otkrivenih egzoplaneta u svojih 20 godina rada prije nego što je ostao bez goriva. NASA očekuje da će TESS otkriti mnoge od dosad nepoznatih svjetova od kojih možda stotine veličine Zemlje.

Nastavite čitati