Iz nekog razloga, opet je popularna dijeta iz 60-ih koja kao skida 2,5 kile u dva dana. Nutricionisti objašnjavaju zašto ne valja

Dijeta s vinom i jajima počela se probijati 1962. zbog knjige Helen Gurley Brown, a 1977. popularizirao ju je i Vogue

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2018

U časopisu Vogue, u studenome 1977. godine objavljena je dijeta kako na brzinu, uz kuhana jaja i vino, u samo 3 dana, izgubiti 2.5 kilograma. Dijeta s vinom i jajima postala je popularna 1962. godine zbog knjige Sex And The Single Girl, a obećava da žena može smršavjeti 2.5 kilograma, osjećati se seksi, izazovno i puna želje za životom. Dijeta i danas ima svoje sljedbenike.

Knjiga koju je napisala buduća urednica Cosmopolitana Helen Gurley Brown, nudi savjete ženama kako potrošiti malo novca na hranu i dekoriranje, a jesti dobro. Pritom ih ohrabruje i na seks prije braka. Dijeta za doručak propisuje jedno tvrdo kuhano jaje i čašu bijelog vina, za ručak dva tvrdo kuhana jaja i još dvije čaše vina, a za večeru steak i ostatak boce vina. Uz svaki obrok preporučuje i šalicu crne kave.

Nema mliječnih proizvoda, voća ni povrća

Gurley Brown u knjizi obećaje da ćete izgubiti tri kilograma u dva dana, no grupa nutricionista iz Britanije ovih je dana objasnila kako strogost dijete i manjak kalorija dovodi samo do dehidracije i kada opet počnete jesti normalno, odmah ćete vratiti kilograme koje ste izgubili.

Sljedbenici dijete konzumiraju samo 1200 kalorija dnevno, a uz to eliminiraju grupe hrane koje im osiguravaju važne hranjive tvari. Nema mliječnih proizvoda, voća ni povrća i zato nema ni vitamina ni hranjivih tvari koje dobijamo iz svježe hrane. Nema ni antioksidansa.

Četiri jaja na dan mogla bi ipak biti previše

Ne jede se voće, povrće ni kruh pa nema vlakana što znači da ćete vjerojatnije dobiti zatvor. Nema vode koja čisti probavni trakt. Jaja jesu zdravi izvor proteina, kolina i D vitamina, ali za ljude koji imaju visoki kolesterol, preporučuje se četiri jaja tjedno.

Ova dijeta s druge strane propisuje četiri na dan. I toliko vina dnevno predstavlja problem. Nema nikakve koristi da strusite bocu vina svakog dana, kažu nutricionisti. Vino može biti dio zdrave dijete, ali ako ga ograničite na čašu do dvije dnevno.

Dijeta zapravo nije održiva ni korisna

Nadalje, steak koji se preporučuje za večeru može biti zdrava opcija ako se uzima jednom ili dva puta na tjedan. Crveno meso ima puno proteina i željeza, ali može imati zasićenih masti koje podižu kolesterol.

Visoki kolesterol povećava rizike srčanih bolesti. Nutricionisti se slažu da dijeta nije održiva, a kile se brzo vrate. Ova dijeta nikako nije odgovarajući način da izgubimo masne stanice jer ne traje dovoljno dugo.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program