Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Izgleda da će se čuvena kuća Mlinarich, nakon rušenja, ponovno graditi. Tako da izgleda kao stara

To su nam javili iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture

Prošlog tjedna, 11. siječnja, počelo je rušenje kuće Mlinarich na uglu Jurjevske i Mlinarske ulice. Radi se o kući koja se nalazi na popisu zaštićenih kulturnih dobara, zbog čega je njeno rušenje masovno problematizirano u javnosti.

Ipak, izgleda da se ne radi o običnom rušenju, tako nam barem tvrde iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Kuća će, kažu, biti rekonstruirana.

“Obavještavamo vas da je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode izdao potvrdu glavnog projekta za djelomično uklanjanje građevine te izradu faksimila građevine u Zagrebu, Mlinarska cesta 1/ Jurjevska ulica 32”, stoji u odgovoru Gradskog zavoda. Dodaju kako proces rušenja završava danas, 18. siječnja.

Kuća Mlinarich neposredno prije rušenja Davorin Visnjic/PIXSELL

Što je faksimil građevine?

Kako nam je arhitektica i docentica Zrinka Paladino objasnila, faksimilna rekonstrukcija znači da se objekt vraća u izvorno stanje.

“Faksimil kulturnog dobra znači da se dio, koji je postojeći i zaštićen, vraća u izvorno oblikovno stanje. To što je na parceli ponovno mora izgledati kako je i izgledalo, ali uređeno, naravno. Faksimil ne mogu raditi ako zgradu nisu detaljno snimili. Sve uzorke, poput onih za boju fasade, morali su uzeti prije rušenja”, objašnjava nam Paladino i dodaje:

“Prije rušenja mora biti izrađen konzervatorski elaborat sa snimkom stanja i restauratorskim istraživanjima. Dakle, baš sve mora biti snimljeno. Ne mogu je vraćati u izvorno stanje bez toga. Taj i takav projekt s konzervatorskim elaboratom mora biti ovjeren u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika.”

Potres rastače Zagreb, danas je srušena prastara kuća Mlinarich u Jurjevskoj.

Posted by Sasa Paparella on Thursday, January 14, 2021

Dozvole za projekt

Kako doznajemo, vlasnici su Vladimir Rušnov i Emina Zahirović iz tvrtke REKON ZAGREB d.o.o. koja se bavi kupnjom i prodajom nekretnina, a na listi djelatnosti im je i projektiranje i građenje građevina te stručni nadzor građenja.

Inače, bez dozvola Vijeća za kulturna dobra i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, vlasnici ne bi mogli raditi ništa. Proceduru koju su morali proći za prvi dio projekta, odnosno za rušenje objasnila nam je Paladino.

“Kuća Mlinarich je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i da bi je se moglo rušiti mora doći odobrenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, međutim, da bi se kulturno dobro srušilo odobrenje mora dati i Vijeće za kulturna dobra Ministarstva kulture koje je viša instanca od gradskog Zavoda. Ne može bez toga.”

Rušenje završava danas Davorin Visnjic/PIXSELL

Informacije o investitorima

Telegram je pokušao doći do vlasnika, ali bezuspješno, naime, nikakav kontakt, ni broj ni mail ne postoje. Više o njima pokušali smo doznati od Grada, odnosno Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode te Ministarstva kulture.

Osim toga, poslali smo upit i u vezi izvođača radova, vrijednosti projekta, te kada bi radovi uopće trebali početi, a kada bi projekt trebao biti završen. Do objave teksta nismo dobili odgovore, ali kada stignu objavit ćemo ih.