Izgleda da Mjesec ipak nije boje koje mislimo (zato jer smo pod utjecajem optičke iluzije)

Kada Mjesec promatramo sa Zemlje on nam izgleda svijetlije nego što jest

ZADNJA IZMJENA: lis. 13, 2015
Foto: Ana Sofia Guerreirinho/Flickr

Kada gledamo Mjesec po noći uvijek imamo dojam da je on svijetle boje. Video YouTube korisnika It’s Okay To Be Smart objašnjava da način na koji vidimo Mjesec zapravo predstavlja optičku iluziju jer je on tamnije boje, prenosi Independent.

Naime, puni Mjesec nam izgleda svjetlije kada ga promatramo sa Zemlje zbog toga jer njegovo svijetlo ne možemo usporediti s bilo čim drugim osim s nebom i zvijezdama koje ga okružuju. Kada bismo mogli vidjeti Mjesec u normalnim uvjetima, on bi bio tamno sive boje.

S obzirom da naše oči uspoređuju relativan sjaj onoga što gledamo i stvari koje nas okružuju, dobivamo dojam da je Mjesec svijetao. Mjesec održava samo oko 13 posto svjetlosti koja pogađa njegovu površinu.

Efekt optičkih iluzija

Naše oči uzimaju u obzir kontekst onoga što gledamo kako bi osigurale da nas promjene svjetlosti ne zavaravaju. Naprimjer, kad auto prolazi ispod mosta, on nije promijenio boju nego zbog svijetla u tom trenutku djeluje tamnije.

Taj efekt se može iskoristiti i može ga se primijetiti u raznim optičkim iluzijama. Zbog varanja oka da se na stvarima nalazi sjena dobivamo dojam da su stvari drugačije boje, a primjer toga je i slavna haljina za koju se ljudi nisu mogli odlučiti je li bijelo-zlatna ili crno-plava, a koja je prije par mjeseci podijelila internet.

 

Matej Devčić
Telegram autor
1433 članka Više o autoru