Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Izgleda da novi lijek protiv karcinoma ima ozbiljan potencijal; FDA ga je odobrila neobično brzo

Djeluje kod pacijenata koji imaju genetske mutacije imunoloških stanica

cancer cells 3d illustration
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Pojavila se mala, ali značajna studija koja je utvrdila da lijek pembrolizumab nevjerojatno pomaže u smanjivanju ili čak iskorijenjivanju tumora kod pacijenata kod kojih drugi tretmani nisu bili uspješni. Studija, objavljena u časopisu Science, pratila je 86 pacijenata koji su imali uznapredovale karcinome pankreasa, prostate, maternice ili kostiju.

Pacijentima je davan pembrolizumab koji dolazi pod imenom Keytruda i rezultati su vrlo obećavajući. Kod šezdeset i šest pacijenata tumori su se znatno smanjili i stabilizirali, kod njih 18 tumor je nestao i nije se vratio. Svi su pacijenti imali genetske mutacije koje su spriječavale njihove imnološke stanice da poprave oštećeni DNK.

Odobren iako nije bilo kontrolne grupe

Pembrolizumab, poznat kao PD-1 bloker, vrsta lijeka za imunološku terapiju, pomaže imunološkom sustavu da nađe kancerogene stanice i da napadne tumor. Studija je bila malena i nije bilo kontrolne grupe (oni pacijenti koji kod pokusa ne primaju lijek) s kojom bi znanstvenici usporedili rezultate.

Ali rezultati su tako dobri da je FDA, Američka agencija za lijekove, već odobrila lijek pacijentima kod kojih karcinom nastaje zbog određenih genetskih abnormalnosti. Prema New York Timesu, ovo je prvi puta da je odobren lijek protiv tumora koji dijele određeni genetski profil, bez obzira na to gdje se u tijelu pojavio.

Efikasno ciljanje imunološkog sustava

“Opće je mišljenje da je imunološki sustav integralan u razvoju i širenju karcinoma”, ističe dr. Jack Jacoub, onkolog i direktor torakalne onkologije sa Memorial Care Cancer Institute iz Fountain Valleya u Californiji. Novo otkriće pokazuje da ciljanje imunološkog sustava u liječenju karcinoma može biti efikasno.

“Konačno vidimo da ova terapija popravlja stanje i nije vezana za određenu vrstu karcinoma što je vrlo snažna poruka”, rekao je dr. Jacoub i dodaje da je i tako brzo odobravanje lijeka veliki korak. “Podaci su tako ohrabrujući da su ga morali ekspresno odobriti.” Kaže da ovaj oblik terapije uz još nešto drugo, potencijalno može liječiti i izbrisati karcinom, a to je svakako veliki korak bliže prema cilju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više