Izgleda da se inspekcija pokrenula. Čovjeku koji je mlatio psa kod Daruvara navodno će oduzeti sve životinje

Iz udruge Animalex tvrde i kako slijede sankcije za inspektora koji nije odmah uklinio pse

ZADNJA IZMJENA: kol 9, 2020
Foto: Animalex

Veterinarskom inspektoru, koji nije promptno oduzeo psa čovjeku iz okolice Daruvara koji je snimljen kako ga divljački tuče, navodno ipak prijete sankcije. “Neslužbeno, tom inspektoru prijeti otkaz”, govori nam Iris Ban-Krošelj, predsjednica udruge za pravnu zaštitu životinja ANIMALEX. Oni su, naime, objavili gnjusnu snimku na svojoj Facebook stranici prije nekoliko dana.

“Glasnogovornica veterinarske inspekcije izjavila je kako će se ipak pokrenuti prekršajni postupak. Znači, sve ovo što je inspektor propustio napraviti, ipak će se napraviti zbog medijskog pritiska. Naložit će se sterilizacija kujice sa snimke, pokrenut će se prekršajni postupak zbog nemikročipiranja i necijepljenja na bjesnoću, a vjerojatno će se oduzeti i psi”, govori nam Ban-Krošelj.

Podnijeli su kaznenu prijavu

Kako nam kaže, podnijeli su prekršajnu prijavu veterinarskoj inspekciji zbog zanemarivanja s obzirom na smještaj, ishranu i njegu, zatim zbog necijepljenja i nečipiranja. “Postoji i jedna nova odredba u Zakonu o zaštiti životinja. Ona govori da je zabranjeno iskrivljivati dijelove tijela, pritiskati, vješati životinje i udarati ih. To smo prijavili i tražili oduzimanje životinje”, govori.

“Poznato je da inspektor nije učinio ništa, nalazio je samo izgovore za aposlutno svaki prijestup koji je zatekao i koji smo mi prijavili. Međutim, nismo se nikada ni pouzdali u veterinarsku inspekciju da će dobro odraditi taj posao. Stoga smo odmah obavijestili državno odvjetništvo i napisali kaznenu prijavu”, priča predsjednica udruge.

Dodaje kako će Državno odvjetništvo najvjerojatnije podnijeti kaznenu prijavu.

Što će biti sa psima?

Iz ANIMALEXA nam tvrde i kako je inspektor nakon što su mu sve prijavili zaključio kako kujica sa snimke nema vidljivih ozljeda. “Međutim, takvo divljačko skakanje kujici po glavi i sve ostalo sigurno izaziva određene hematome i neke posljedice… za vid, za mozak… Jer ovo traje već godinama”, govori Ban-Krošelj.

Objašnjava kako su psi koji se nalaze kod zlostavljača istraumatizirani i uplašeni. Tri odrasla psa i četiri štenca neće biti lako ni nakon oduzimanja, socijalizacije i udomljenja jer su svakodnevno trpili batine. Psi bi trebali biti oduzeti po službenoj dužnosti i za početak smješteni u dežurni azil na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

“Ako na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema azila, oni moraju imati ugovor s azilom s drugog područja. U tom slučaju taj drugi azil preuzima pse. Nakon socijalizacije, azil može tražiti pomoć udruga”, objašnjava Ban-Krošelj.

Željka Orešković
Telegram autor
1119 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program