Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Iznimno popularan američki gastro portal donosi listu 9 ključnih novih mjesta u Zagrebu

Eater, između ostalog, piše da je restoranska scena u Zagrebu strašno uzbudljiva

Eater, iznimno popularan američki gastro portal, koji na društvenim mrežama prate milijuni ljudi, objavio je svoj popis “najvrućih restorana” otvorenih u Zagrebu u posljednjih godinu dana. Eaterova novinarka Marcella Veneziale, koja već neko vrijeme piše iz Zagreba, lokalnu restoransku scenu opisuje kao “uzbudljiviju no ikada, zbog niza novih, zanimljivih mjesta”.

Na popis je uvršteno ukupno devet novih zagrebačkih restorana, slastičarnica i barova, a lista je sortirana po geografskom redu, odnosno, prema lokaciji restorana na karti grada, i ne odnosi se na kvalitetu hrane. Prenosimo je, uz neke komentare popularnog portala.

1) Fidel Gastro

Fidel Gastro Borko Vukosav

Novi restoran u prizemlju poslovne zgrade Fabrika u Pavletićevoj ulici “nada se pokrenuti revoluciju sa svojim spojem međunarodnih okusa (prvenstveno latinskih) i žive jazz glazbe”, piše Veneziale. Smješten nešto dalje od centra grada, predstavlja gastronomsko središte Trešnjevke. Što se tiče menija, njime, piše Eater, dominira meso, a jela koja izdvajaju su Nikkei biftek s chimichurryem s yuzom, sojom i ponzu umakom i svinjske medaljone u mojo marinadi.

2) Pupitres Bar

Pupitres Nenad Žuljević/Telegram

“Iako je vino integralan dio hrvatske kulture, o lokalnoj se vinskoj sceni tek odnedavno počelo pričati. Oni koji bi htjeli nešto naučiti o hrvatskim vinima, mogu to učiniti u Pupitres Baru, sommelierke Jelene Šimić Valentić, piše Eater. Pupitres nudi veliku selekciju najboljih domaćih i stranih vina, uz koja nude pršut, sir i druge zalogajčiće.

3) Botaničar

Botaničar Ivica Ivčević/Dblog

Botaničar, bar uz zagrebački botanički vrt, Veneziale opisuje kao opuštenu opciju za piće uvečer. U baru gosti mogu birati između autorskih koktela, lokalnih craft piva, manje poznatih hrvatskih vina i slatkih likera, a često se održavaju koncerti, literarne večeri i slični događaji.

4) Duck Fast Bistro

Bistro Duck Borko Vukosav

Duck Fast Bistro je “dio nove zagrebačke restoranske scene koja nudi kreativna, visoko kvalitetna jela u neformalnoj atmosferi”, pišu. Sastojci se na dnevnoj bazi nabavljaju na Dolcu, a meni je fleksibilan, i nudi jela poput, na primjer, dagnji na buzaru, salate s taleggiom i cherry rajčicama, te tuna steakova s pečenim povrćem. Također, Eater hvali i njihovu vinsku listu, sastavljenu od najboljeg od hrvatskog vinarstva.

5) Slastičarnica Time

Robert Hromalić i Davor Bienenfeld Vjekoslav Skledar

Veneziale piše da Zagrepčani vole slastičarnice, a da možda nijedna u posljednje vrijeme nije dobila toliko pažnje kao Time. Radi se slastičarnici nastaloj iz suradnje između slastičara školovanog u Parizu Roberta Hromalića i poznatog zagrebačkog restorana Time. Mjesto, pišu, služi “profinjene sezonske slastice, poput, na primjer, tarta od madagaskarske vanilije, cheesecakea s konfitom od limuna i Kirscha”.

6) B35

B35 Borko Vukosav

“B35 je spinoff poznatog i cijenjenog zagrebačkog restorana Baltazar. Meni ovog restorana inspiriran je Mediteranom, nude jela od jadranskih škampa, ganachea od gusje jetre i burrate. Vina bira sommelier Mario Meštrović, a prostor je dramatičan i sofisticiran, s crnim zidovima i bijelim stolnjacima”, piše Eater.

7) 50 A Burger & Champagne Bar

Buger u 50 A Burger&Champagne Baru Borko Vukosav

“Ovaj džepni restoran nudi spoj street fooda i fine dininga. Hamburgeri variraju od klasičnih cheeseburgera do, recimo, burgera Hvar, inspiriranog otokom na kojem je restoran inicijalno otvoren, te se radi s marmeladom od luka i smokvi, karameliziranim lukom i gorgonzolom. Kao dio kolaboracije s Timeom, nude fritule i ramen, a osim pjenušaca, od pića možete birati koktele i craft piva”, stoji u opisu.

8.) Veganšpek

Veganšpek Vjekoslav Skledar

U Zagrebu, piše Veneziale, može biti teško naći restoran za društvo vegetarijanaca, vegana i ljubitelja mesa. Veganšpek je mjesto za ljude različitih prehrambenih uvjerenja. Kreatorica Karolina Blažeković nudi a la carte jela i dnevni meni. Jela variraju od smeđe riže, seitana, povrća na žaru do gulaša od hobotnice i steaka.

9) Noel

Noel Borko Vukosav

Noel je jedan od zagrebačkih fine dining restorana o kojima se najviše priča, pišu. Chef Goran Kočiš radi suvremenu Hrvatsku kuhinju, a na meniju se mogu naći dimljena pastrva s narančom, algama i rotkvicama, hladna juha od kruške sa sufleom od plavog sira ili pečena crna slavonska svinja. Nagrađivani sommelier Ivan Jug bira ponajbolja hrvatska vina i pametan izbor svjetskih.