Izvještaj američkog ministarstva poljoprivrede tvrdi da 21 posto organskih proizvoda sadrži pesticide

Od nijh 409 označenih kao organski, 87 je imalo ostatke pesticida

FOTO: Yellow Green Farmers Market/Flickr

Vjeruje se da ako želite izbjeći nezdrave pesticide, morate kupovati hranu od lokalnih proizvođača kada god je to moguće. I zbog toga plaćate više ali jedete zdraviju, sigurniju hranu.

No, ovo ne mora biti točno. Američko ministarstvo poljoprivrede objavilo je godišnji izvještaj o pesticidima koji kaže da je 21 posto testiranih proizvoda imalo ostatke pesticida.

I ovi pesticidi nisu bili oni koji su odobreni za organski uzgoj hrane kao sumpor, komponente bakra i mineralna ulja.

40 posto primjeraka sadržavalo neodobrene pesticide

Umjesto toga, ostaci pesticida uključuju 40 različitih vrsta sintetičkih kemijskih pesticida. Testirano je 10.000 primjeraka od 15 različitih uroda, jabuke, banane, mrkva, grašak, breskve, jagode, lubenice i rajčice. Od nijh 409 označenih kao organski, 87 je imalo ostatke pesticida.

Uzrok se zna pripisivati križnoj kontaminaciji kroz upotrebu kutija u kojima se nalazilo voće i povrće sa polja klasičnog uzgoja. Iako i studija iz prošlog rujna tvrdi da su organski proizvodi precijenjeni i da skoro nikad nisu bez pesticida.

Ovo nije nešto što bi nas trebalo iznenaditi jer je Forbsov izvještaj iz 2012. godine na velikom uzorku pokazao da je 40 posto primjeraka sadržavalo neodobrene pesticide.